Foştii miniştri ai Comunicaţiilor Dan Nica şi Adriana Ţicău şi fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu au venit luni la DNA, fiind citaţi în dosarul Microsoft 2, după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a acestora pentru abuz în serviciu.
„Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale a următorilor inculpați:
NICA DAN, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educației și cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ȚICĂU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie – decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
De asemenea, față de inculpații NICA DAN și ATHANASIU ALEXANDRU s-a dispus și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nica Dan și Athanasiu Alexandru trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul ATHANASIU ALEXANDRU, trebuie să respecte și obligația de a nu depăși teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent.
Inculpaților Athanasiu Alexandru și Nica Dan li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților Athanasiu Alexandru, Nica Dan și Țicău Silvia Adriana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, se arată în comunicatul DNA.
Alexandru Athanasiu a declarat, la ieşirea de la DNA, că va contesta măsura controlului judiciar, precizând că nu a fost audiat luni de procurorii anticorupţie.
Dan Nica a spus că va căuta toate elementele necesare pentru a-şi dovedi nevinovăţia în dosarul „Microsoft 2”. „Am intrat în posesia documentelor, ceea ce îmi permite să caut toate elementele necesare pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Mai multe nu pot să vă spun, este indicaţia domnului procuror”, a precizat Dan Nica.
Adriana Ţicău a declarat că este nevinovată şi că nu face alte declaraţii despre acuzaţiile pe care procurorii anticorupţie i le aduc în dosarul „Microsoft 2”.
Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au fost chemaţi la DNA la două săptămâni după ce preşedintele Klaus Iohannis a transmis avizul pentru începerea urmăririi penale a celor trei foşti miniştri, pentru abuz în serviciu.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.
”În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, susţin procurorii.
În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Adriana Ţicău, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003.
De asemenea, Ţicău a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.
”În această modalitate, Ţicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, potrivit procurorilor.
Alexandru Athanasiu este acuzat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
În dosarul Microsoft 2, Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, din 21 noiembrie.