Organizat cu ocazia comemorarii a 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, evenimentul va fi compus din trei parti: piesa de teatru „Suflet romanesc”, conferinta cu acelasi nume si o sesiune de autografe. Initiativa doreste sa contribuie la consolidarea relatiilor dintre comunitatile de romani din interiorul si din afara granitelor. Accesul publicului este liber.
Spectacolul de pantomima „Suflet romanesc” spune o poveste despre iesirea din comunism a poporului roman si a incercarii sale de revenire la normalitate. Pentru actorul Dan Puric, care a incantat publicul de pe toate continentele, jocul este o tacere incarcata de miez. Presa straina l-a catalogat drept un „maestru al perfectiunii si ingeniozitatii, al umorului negru, care innoieste arta pantomimei lui Chaplin si Marceau”.
Actorul, regizorul si scriitorul Dan Puric este, fara doar si poate, un reprezentant de onoare al culturii romane, intampinat si rasplatit, de fiecare data, cu aplauze binemeritate.
La acest eveniment, prin grija partenerilor (Consulatul Romaniei, asociatiile romanesti si presa locale), vor participa nu doar romanii stabiliti in Cernauti, ci si cei din raioanele invecinate, inclusiv romanii din regiunea Transcarpatia (Maramuresul istoric). Aceasta zona gazduieste, conform datelor recensamantului din 2001 disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, peste 182.000 din totalul de romani autohtoni din Ucraina, impartiti artificial intre etnonime precum „romani” si „moldoveni” (dar echivalenti in legislatia Romaniei – Legea nr. 299), reprezentand a treia comunitate numerica dupa ucraineni si rusi.
Potrivit datelor neoficiale detinute de Societatea Culturala a Romanilor „Mihai Eminescu” din Cernauti, comunitatea romanilor din Ucraina ar depasi 500.000 persoane. La Cernauti au sediul importante asociatii ale acestora, care au lucrat cu perseverenta in directia mentinerii identitatii culturale a romanilor din Bucovina de Nord.
„Dedic acest spectacol poporului roman, frumusetii lui interioare necorupte, care intr-o zi il va ajuta sa se refaca. Iubind aceasta frumusete va avea puterea ca odata plecat in lume sa-i tamaduiasca si pe altii”, a spus Dan Puric.
Premiera spectacolului a avut loc in decembrie 2013 la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, fiind prezentat ulterior in mai multe orase din Romania si din strainatate. Scenariul si regia: Dan Puric. Coregrafie dans clasic si modern: Svetlana Zotina. Coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou. Coregrafie dans popular: Costica Balarau. Costume: Lili Cenean. Editare coloana sonora: Radu Draganescu. Sunet si lumini: Alin Popa.