Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că cererea DNA de arestare pe numele senatorului PSD Dan Șova a ajuns la Biroul Permanent.
Cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova va fi luată în discuție în Comisia juridică a Senatului, care va trebui să dea un aviz favorabil sau nefavorabil.
„Comisia Juridică trebuie să analizeze dosarul să îi dea posibilitatea și domnului Șova să consulte dosarul și ulterior să formulez un punct de vedere. Nu știu cât timp are nevoie Comisia, dar având în considerare faptul că se cere arestarea unei persoane e o chestiune extrem de serioasă care trebuie tratată la modul cel mai corect, nu cu superficialitate pentru că nu ne jucăm cu libertatea oamenilor, oamenii sunt născuți liberi și trebuie să trăiască liberi. Aceasta e cea mai gravă măsură care se poate lua, de retrângere aa libertății. Sigur că pedeapsa cu închisoare se poate lua când cineva e vinovat. Comisia Juridică trebuie să analizeze cu mare atenție și să dea un punct de vedere. Comisia Juridică nu are limită pentru acest lucru, ea trebuie să nu se pripească. Aici nu e fabrică de trimis la eșafod, ca să fie bine înțeleasă chestiunea„, a spus Tăriceanu.
Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a declarat, după şedinţa Biroului Permanent, că cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova a fost trimisă la Comisia juridică.
Potrivit Regulamentului Senatului, în cazul solicitării privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, Comisia juridică are termen trei zile pentru a elabora raportul, iar plenul Senatului are termen cinci zile pentru a da un vot în urma avizului Comisie juridice.
Astfel, este de aşteptat ca la Biroul Permanent de săptămâna viitoare să se stabilească, în baza raportului Comisie juridice, data la care se va desfăşura votul în plen.
Decizia finală privind solicitarea DNA va fi luată în plenul Senatului. Senatorii vor decide prin vot dacă Dan Şova poate fi arestat.
Procurorii DNA au cerut, vineri, încuviințarea arestării preventive a senatorului Dan Șova, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Procurorul şef al DNA a trimis, vineri, procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.
CITEŞTE ŞI Ponta: Povestea că eu cu Şova am făcut ceva la Turceni – Rovinari este falsă
Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.
Premierul Victor Ponta a declarat duminică că recomandarea pe care a făcut-o aleșilor PSD este să voteze „pentru” în cazul cererilor formulate de DNA.
„Recomandarea noastră a fost întotdeauna de a se vota „pentru”. Dar, dincolo de recomandare, oamenii au propria lor minte”, a spus Ponta.