Conform datelor prezentate pe site-ul ministrului delegat, nivelul tarifelor va fi de 5,7 lei fără TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism, pentru toți cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza și până la ieșirea în Cristian. Pentru distanțe mai mici, tarifele sunt reduse, în funcție de numărul de km parcurși pe autostradă. De exemplu, pentru distanța Comarnic — Sinaia tariful va fi de 2,8 lei fără TVA, respectiv 3,5 lei cu TVA pentru un autoturism.
‘Acestea sunt cele mai mici tarife de autostradă din UE, modul de stabilire a acestora ținând cont de realitățile concrete din România, respectiv de puterea de cumpărare a cetățenilor români’, scrie Dan Șova pe site-ul său.
Ministrul delegat precizează că autostrada Comarnic — Brașov va avea 60 de km lungime, din care 53,215 km autostradă propriu-zis și încă aproximativ 7 km legăturile (tot în regim de autostradă) spre localitățile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Bușteni, Predeal și Râșnov.
Autostrada va începe la intersecția între DN1 și DJ 101R (podul dinspre Breaza) și se va termina la Cristian, unde se va asigura legătura atât spre Ghimbav, cât și spre DN73, în apropierea Centurii Brașovului.
Joi, reprezentanții consorțiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag și Aktor, au parafat cu autoritățile române un Memoradum privind finalizarea calendarului și a restului măsurilor în ceea ce privește atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanțarea, operarea și întreținerea Autostrăzii București — Brașov, tronsonul Comarnic — Brașov.
Premierul Victor Ponta anunța joi că finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru.
VEZI SI: