Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare a maşinilor care vor circula pe autostrăzile din România va presupune mai multe mecanisme, cum ar fi vinieta, taxa electronică prin telefonul mobil sau codul de bare pus pe parbriz şi se va aplica odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, a declarat, duminică, la PRO TV, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.
Iulian Tudor
12 mai 2013, 11:19
Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare va fi ca o vinietă pentru autostradă, aşa cum cumperi astăzi rovinieta. Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică cu telefonul mobil, adică se va plăti prin SMS, o să fie şi cu un cod de bare pe geam – cine circulă mai mult -, o să fie şi posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinării şi să ţi-o pui în geam când circuli. Vor fi mai multe mecanisme„, a precizat Dan Şova în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV.

În cazul mecanismului de taxare prin codul de bare, Dan Şova a explicat că acesta presupune de asemenea achiziţionarea unui tip de viniete ce va fi aplicată pe geamul maşinii şi, la trecerea prin dreptul unei camere de luat vederi, aceasta citeşte codul de bare, iar banii se reţin automat din cont.

„Asta (vinieta respectivă – n.r.) se va cumpăra tot de pe la benzinării”, a adăugat el.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a respins modelul de taxare cu barieră, pe motiv că duce la aglomeraţie, iar în plus nu este agreat nici de investitorii care vor concesiona aceste autostrăzi.

Modelul de taxare cu barieră pe care îl găsim acum doar prin Italia şi Franţa nu mai merge, pentru că se formează aglomeraţie, plus că nici investitorii nu îl agreează. Se vor monta camere şi fiecare îşi va cumpăra o vinietă şi îl vede camera. Când depăşeşte numărul de kilometri pe care şi l-a cumpărat, va trebui să îşi cumpere alta sau i se va trimite amenda acasă„, a mai spus Dan Şova.

Întrebat de când se vor institui aceste taxe pe autostrăzile realizate în concesiune, ministrul a răspuns: „Pe cele aflate în concesiune, vom plăti taxă de la momentul dării în folosinţă”.

Autostrăzile pe care se va circula cu taxă vor fi Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura Sud.

Aceste autostrăzi vor fi cu taxe. Există un model financiar pe care îl facem acum. Modelul are la bază ideea de trei euro pe suta de kilometri. În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxă pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze. Ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, când dăm Centura Sud vom da în concesiune de la Piteşti până la Constanţa celor care construiesc. Cei cu Centura Sud vor avea de la Piteşti până la Constanţa în concesiune să le întreţină, să le exploateze. Dacă vă uitaţi pe documentaţia publicată, pentru cei care câştigă Centura Sud, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să reabiliteze vreo 40 de kilometri pe Bucureşti-Piteşti înainte de orice”, a precizat Şova.

În cazul în care concesionarii nu vor obţine încasări suficiente pentru întreţinerea şi reabilitarea drumurilor, va interveni statul cu plăţile de disponibilitate.

„Dacă nu vor fi suficiente încasări, aici intervine statul cu ceea ce se numeşte plată de disponibilitate, Când faci un asemenea contract, porneşti de la o ipoteză simplă. Faci un model financiar, care are la bază un studiu de trafic. Spui: trec atâtea maşini cu taxa respectivă.

Cele mai multe taxe pe toate autostrăzile din lumea asta – şi la noi va fi la fel – se colectează de la maşinile comerciale – tiruri, camioane, microbuze. Niciodată nu faci un model financiar pe autostradă pentru autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici şi, de exemplu, pe Autostrada Soarelui intră cetăţeanul român de trei ori pe an, vara, când se duce la mare. Deci, ea se poate sprijini doar pe transportul de marfă ca încasare continuă şi aşa va fi peste tot”, a explicat ministrul delegat.

În ceea ce priveşte autostrada Craiova-Piteşti, aceasta se află amplasată în zonă industrială.

Se face Craiova – Piteşti tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul ţării în port la Constanţa, deci va avea trafic. Bun, deci faci modelul financiar pe taxe. Şi spui: Domnule, noi evaluăm că se va încasa atâta. Şi apoi se face un model de risc. Vine banca şi spune: S-ar putea să nu încasezi atâta şi luăm risc 40%. Cine îl acoperă? Îl acoperă statul, prin plata de disponibilitate. Adică, în ipoteza în care ăla nu-şi acoperă cheltuielie, vine statul şi îi dă diferenţa„, a argumentat Şova.

Potrivit acestuia, în cazul în care cel care administrează autostrada are încasări mai mari decât au fost prevăzute, diferenţa va reveni statului.

„Dacă respectivul care administrează ia mai mult de cât este prevăzut, că şi ele trebuie să ia o sumă fixă, nu poate să ia mai mult, diferenţa o dă statului. Deci, până la urmă, totul se învârte în jurul unei sume fixe care trebuie să asigure serviciul public de autostradă”, a adăugat el.

În opinia acestuia, pe anumite tronsoane se vor acoperi cheltuielile, însă pe altele nu.

„Depinde de autostradă”, a conchis ministrul Dan Şova.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Cauza prăbușirii zborului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan: suspiciuni asupra unui sistem antiaerian rusesc
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă