„Sunt într-un proces cu Guvernul, Ministerul de Finanţe şi ANAF. Consider că este o situaţie inedită că am acest proces. Sper să-l câştigăm şi să vă prezint apoi cu plăcere aici concluziile care rezultă în urma eventualelor modificări legislative. Merg prea departe, am făcut o glumă. Merg în continuare (n.r. – cu procesul)”, a afirmat Suciu.
El a susţinut că rolul său de purtător de cuvânt al Executivului nu este de „avocat pledant al deciziilor Guvernului în instanţă”.
„Guvernul îşi va apăra punctul de vedere în sens juridic în instanţă. Rolul meu este de a vă informa şi de a vă explica ceea ce se întâmplă în şedinţele de guvern şi în cadrul acestei instituţii. (…) Cred că buna funcţionare a unui purtător de cuvânt ţine de respectarea acestor principii: explicare şi informare. Judecată şi avocat pledant sunt în alte instituţii”, a spus Suciu.
Întrebat dacă este de părere că Executivul a greşit în cazul pe care el îl susţine în instanţă, Dan Suciu a răspuns: „Hotărârea de Guvern pe care eu o contest este din 2004, despre ce Guvern vorbim? Sunt nişte ordine din 2006 şi 2010, despre ce guverne vorbim? Există o continuitate juridică a Guvernului, nimeni nu o neagă, dar cred că mulţi dintre noi am avut, la un moment dat, divergenţe cu angajatorul. La mine întâmplător s-a creat această situaţie, nu în timp ce lucram aici, ci în altă parte”.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a afirmat marţi după şedinţa de guvern că noul purtător al instituţiei pe care o conduce are mai multe atuuri.
„Are un avantaj de start de care am ţinut cont, este şi sibian, este şi vorbitor de limbă germană, deci intră într-o matrice de prezenţă intelectuală care îmi face şi mie plăcere şi care ne face şi pe noi să ne simţim confortabil”, a spus Ungureanu.
Primul-ministru a apreciat că Ioana Muntean a fost una dintre cele mai bune numiri ale Guvernului precedent şi că aceasta va deţine funcţia de director al Departamentului de Comunicare al Executivului.
Potrivit presei, anul trecut un grup de jurnalişti, printre care şi Dan Suciu, artişti şi creatori care au fost retribuiţi de-a lungul anilor pe drepturi de autor, a dat statul în judecată într-un proces colectiv ce viza declanşarea de către ANAF a procedurilor de inspecţie fiscală şi intenţia autorităţilor guvernamentale de a le percepe retroactiv TVA pe veniturile încasate.
În acest moment, conform unei sentinţe executorii a Curţii de Apel Bucureşti, aplicarea actelor normative pe care s-a bazat statul în demersul său este suspendată până la judecata pe fond a cazului.