UPDATE: „Referitor la noul premier, toate scenariile sunt pe masă. Facem ce este mai bine pentru români și pentru PNL. Ne vom uita la pozițiile adoptate de USR, PSD și AUR”, a reacționat Cîțu.
Dan Barna a oferit declaraţii în Parlament, după ce rezultatele votului pe moţiunea de cenzură a PSD au fost anunţate, şi a susţinut, din nou, că mandatul conducerii partidului este să încerce refacerea coaliţiei de guvernare, dar fătă Florin Cîţu premier.
„În intervențiile pe care le-am făcut am spus că putem continua, dar cu alt premier. Hai să vedem ce se va întâmpla în urma consultărilor. Eu sper să nu se prelungească această criză. Ar fi putut PSD-ul să trecem mai repede peste aceste momente, dacă PSD nu l-ar fi susținut pe Cîțu.
Sunt mai multe personalități în PNL, care ar putea să aibă o prestație precum cea de premier. Miza ține de reformele pe care le-am pus în proiectul de guvernare.
Vreau să evit să spun un nume (n.r. al viitorului premier) pe orice nume vehiculat. USR rămâne consecvent pe reformele dorite”, a conchis Dan Barna.
Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanțelor, s-ar număra pe lista de posibili candidați la funcția de premier ce ar fi propuși de PNL dacă pică guvernul Cîțu, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. El se alătură astfel unei liste din care mai fac parte Lucian Bode – ministrul Internelor, și Nicolae Ciucă – ministrul Apărării. El ar urma însă să renunțe imediat la mandat, astfel încât președintele să îl poată nominaliza din nou pe Florin Cîțu.
Liberalii s-au reunit de urgenţă după votul din Parlament şi discută la Vila Lac o soluție pentru rămânerea la guvernare. Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat sau a unuia de uniune naţională.
„Am văzut cum a fost guvernul tehnocrat în 2016, guvernul 0. România nu mai are nevoie de o astfel de experienţă”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, Cîţu a replicat că „toate scenariile sunt pe masă”.
Florin Cîţu a dezaprobat şi ideea unui guvern de uniune naţională, menţionând cu PNL nu va face guvern cu extremiştii.
„Partidul Naţional Liberal merge mai departe şi va găsi cea mai bună soluţie pentru români şi pentru România, dar, până la urmă, astăzi avem o decizie a celor de la USR, PSD şi AUR. Vrem să vedem şi planul lor, pentru că astăzi împreună au dat jos Guvernul şi vrem să vedem planul acestora, deşi am văzut că în sală se certau”, a spus premierul.
Guvernul demis va rămâne interimar, cu puteri limitate, până la învestirea de către Parlament a unui Guvern plin.
Variantele de Guvern luate în calcul în Parlament sunt:
1. Refacerea coaliției PNL UDMR USR. Condiția este ca liberalii să renunțe la Florin Cîțu și să susțină alt premier. Există o grupare influentă în PNL care consideră că odată Cîțu demis, ar trebui ca partidul să se gândească se facă un compromis și să-și asigure o majoritate stabilă cu USR prin sacrificarea liderului partidului și avansarea unui nou nume de premier. Printre numele de premier vehiculate în PNL sunt Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu. Liberalii așteaptă momentan să vadă ce le spune șeful statului.
2. PSD, USR și AUR, majoritatea care a demis Guvernul, să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier. Nu au existat discuții între aceste partide în acest sens, astfel că varianta este mai mult teoretică și are șanse infime de reușită. Președintele Klaus Iohannis nu va da oricum funcția de premier PSD, iar pe de altă parte PSD nu vrea să intre la guvernare.
3. Guvern minoritar PNL – UDMR. PNL să forțeze tot cu Florin Cîțu premier după ce se încropește o majoritate „responsabilă” în Parlament cu senatori și deputați din toate partidele care vor să împingă reformele înainte. Scenariul necesită mișcări de amploare în Parlament și mult timp pentru realizarea unei alte majorități.
4. Guvern de specialiști/tehnocrați care să gestioneze pandemia. Formula ar putea obține o majoritate în Parlament, însă ca soluție temporară. Doar s-ar amâna tranșarea lucrurilor în Parlament până la noi negocieri.
5. Klaus Iohannis va testa apele pentru a vedea dacă pe parlamentari îi „țin genunchii” să renunțe la mandate pentru anticipate. Șeful statului ar putea propune un „premier de sacrificiu” care să pice, după care a doua oară să îl propună premier tot pe Florin Cîțu în speranța că parlamentarii nu vor risca să-l respingă pe acesta și să se dizolve Parlamentul.