Dan Vâlceanu ar putea fi premier interimar. Şedinţă de criză a PNL la Vila Lac. Cîţu: „Toate scenariile sunt pe masă”

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut de votul în Parlament de o manieră istorică pentru România, 281 de voturi pentru, 0 abţineri, 0 voturi împotrivă şi 0 voturi invalidate, iar Dan Barna deja face planul pentru refacerea coaliţiei USR-PNL-UDMR.
Filip Stan
05 oct. 2021, 16:25
Dan Vâlceanu ar putea fi premier interimar. Şedinţă de criză a PNL la Vila Lac. Cîţu:

UPDATE: „Referitor la noul premier, toate scenariile sunt pe masă. Facem ce este mai bine pentru români și pentru PNL. Ne vom uita la pozițiile adoptate de USR, PSD și AUR”, a reacționat Cîțu.
Dan Barna a oferit declaraţii în Parlament, după ce rezultatele votului pe moţiunea de cenzură a PSD au fost anunţate, şi a susţinut, din nou, că mandatul conducerii partidului este să încerce refacerea coaliţiei de guvernare, dar fătă Florin Cîţu premier.

„În intervențiile pe care le-am făcut am spus că putem continua, dar cu alt premier. Hai să vedem ce se va întâmpla în urma consultărilor. Eu sper să nu se prelungească această criză. Ar fi putut PSD-ul să trecem mai repede peste aceste momente, dacă PSD nu l-ar fi susținut pe Cîțu.

Sunt mai multe personalități în PNL, care ar putea să aibă o prestație precum cea de premier. Miza ține de reformele pe care le-am pus în proiectul de guvernare.

Vreau să evit să spun un nume (n.r. al viitorului premier) pe orice nume vehiculat. USR rămâne consecvent pe reformele dorite”, a conchis Dan Barna.

Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanțelor, s-ar număra pe lista de posibili candidați la funcția de premier ce ar fi propuși de PNL dacă pică guvernul Cîțu, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. El se alătură astfel unei liste din care mai fac parte Lucian Bode – ministrul Internelor, și Nicolae Ciucă – ministrul Apărării. El ar urma însă să renunțe imediat la mandat, astfel încât președintele să îl poată nominaliza din nou pe Florin Cîțu.

Citeşte şi: Guvernul lui Cîţu e cel mai „urât” cabinet după Revoluţie. A reuşit să înregistreze 281 de voturi pentru moţiunea de cenzură!

Florin Cîţu nu susţine un guvern tehnocrat: „Vrem să vedem şi planul celor de la PSD, USR şi AUR”

Liberalii s-au reunit de urgenţă după votul din Parlament şi discută la Vila Lac o soluție pentru rămânerea la guvernare. Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat sau a unuia de uniune naţională.

„Am văzut cum a fost guvernul tehnocrat în 2016, guvernul 0. România nu mai are nevoie de o astfel de experienţă”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, Cîţu a replicat că „toate scenariile sunt pe masă”.

Florin Cîţu a dezaprobat şi ideea unui guvern de uniune naţională, menţionând cu PNL nu va face guvern cu extremiştii.

„Partidul Naţional Liberal merge mai departe şi va găsi cea mai bună soluţie pentru români şi pentru România, dar, până la urmă, astăzi avem o decizie a celor de la USR, PSD şi AUR. Vrem să vedem şi planul lor, pentru că astăzi împreună au dat jos Guvernul şi vrem să vedem planul acestora, deşi am văzut că în sală se certau”, a spus premierul.

Citeşte şi: George Simion, după căderea Guvernului Cîțu: „AUR vine cu propunerea unui Guvern de specialiști. O să discutăm cu toate partidele în afară de extremiștii lui Cîțu”

Guvernul demis va rămâne interimar, cu puteri limitate, până la învestirea de către Parlament a unui Guvern plin.

Variantele de Guvern luate în calcul în Parlament sunt:

1. Refacerea coaliției PNL UDMR USR. Condiția este ca liberalii să renunțe la Florin Cîțu și să susțină alt premier. Există o grupare influentă în PNL care consideră că odată Cîțu demis, ar trebui ca partidul să se gândească se facă un compromis și să-și asigure o majoritate stabilă cu USR prin sacrificarea liderului partidului și avansarea unui nou nume de premier. Printre numele de premier vehiculate în PNL sunt Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu. Liberalii așteaptă momentan să vadă ce le spune șeful statului.

2. PSD, USR și AUR, majoritatea care a demis Guvernul, să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier. Nu au existat discuții între aceste partide în acest sens, astfel că varianta este mai mult teoretică și are șanse infime de reușită. Președintele Klaus Iohannis nu va da oricum funcția de premier PSD, iar pe de altă parte PSD nu vrea să intre la guvernare.

3. Guvern minoritar PNL – UDMR. PNL să forțeze tot cu Florin Cîțu premier după ce se încropește o majoritate „responsabilă” în Parlament cu senatori și deputați din toate partidele care vor să împingă reformele înainte. Scenariul necesită mișcări de amploare în Parlament și mult timp pentru realizarea unei alte majorități.

4. Guvern de specialiști/tehnocrați care să gestioneze pandemia. Formula ar putea obține o majoritate în Parlament, însă ca soluție temporară. Doar s-ar amâna tranșarea lucrurilor în Parlament până la noi negocieri.

5. Klaus Iohannis va testa apele pentru a vedea dacă pe parlamentari îi „țin genunchii” să renunțe la mandate pentru anticipate. Șeful statului ar putea propune un „premier de sacrificiu” care să pice, după care a doua oară să îl propună premier tot pe Florin Cîțu în speranța că parlamentarii nu vor risca să-l respingă pe acesta și să se dizolve Parlamentul.

 

Spynews
Mireasa - Iubește de 10. Ce și-au spus Alexandru și Daiana când credeau că nu îi aude nimeni. Mirela Vaida i-a dat de gol | VIDEO
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Animalul scump, a căruit înfățișare îi sperie pe mulți. Cu cât se vinde un exemplar
Capital.ro
Interzis de joi, 1 august. Se dau amenzi de până la 2.500 de lei. Autoritățile au luat decizia
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
ANAF NU va mai reține din veniturile încasate lunar. Ce presupune proiectul
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Daniela Crudu, imagine rară cu bărbatul care a cucerit-o. Acum nu îl mai ține ascuns! Vedeta, vacanță romantică cu tatăl copiilor | VIDEO
Spynews
O femeie a fost condamnată la închisoare pentru că i-a dat prea multă mâncare câinelui. Ce alte măsuri au luat autoritățile în acest caz
Evz.ro
Weekend de coșmar în România. Se amână toate planurile
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
A plecat cu 20.000 € de la Bordea! Cum s-a negociat divorțul dintre comendiant și soția sa, Livia
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Malta va decide extrădarea lui Paul al României până pe 12 august, conform ministrului Justiției
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?