Astfel, Ministerul Finanțelor a realizat joi o emisiune în valoare de 176,25 milioane de euro la randamente mediu/maxim negative de -0,04/-0,01 și scadență la 2,3 ani, după cum a anunţat ministrul Dan Vîlceanu.
Datorită acestei dobânzi negative, statul va rambursa peste doi ani un împrumut cu 158.000 de euro mai mic decât cel contractat acum, potrivit calculelor Economedia.
„Într-o perioadă în care tendința în piață este de creștere a dobânzilor, Ministerul Finanțelor a reușit, pentru a doua oară, un împrumut cu dobândă negativă. Anul trecut, Ministerul Finanțelor, sub conducerea lui Florin Cîțu, reușea performanța istorică de a realiza prima emisiune de titluri denominate în euro la dobândă negativă, iar acum am reușit din nou.
Acest lucru arată încrederea pe care investitorii o au în Guvern și în programul de guvernare, iar pentru români înseamnă că nu lăsăm povara plății dobânzii acestui împrumut pe umerii lor”, arată noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, într-o postare pe Facebook.
Primul împrumut la dobândă negativă a fost contractat în data de 27 februarie 2020, când statul a împrumutat 150 de milioane de euro, pe o perioadă scurtă, de 5 luni, la un randament negativ de 0,11% pe an. Așadar, la finalul perioadei, statul a dat înapoi cu 72.000 de euro mai puțin.