Dan Vîlceanu îi da peste nas liderul PSD Marcel Ciolacu.
„Nu, până în 2023 nu se pot face modificări pe PNRR, nici măcar ajustări. Aş vrea să subliniez încă o dată că nu vorbim despre modificarea PNRR, ci de ajustările la această etapă care se va întâmpla în 2023”, a declarat Dan Vîlceanu, miercuri la Parlament, după ce a fost avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Declaraţia lui Dan Vîlceanu vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către Comisia Europeană nu înseamnă că programele de investiții nu mai pot fi negociate/renegociate.
„Vă spun că vom negocia anumite capitole din PNRR (referindu-se la noul guvern în alianță cu PNL – n.red). La Comisia Europeană există această posibilitate, într șase luni și un an an se pot renegocia unele lucruri (…) Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu, la ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul lunii noiembrie.
Vicepreşedintele USR, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, afirmă că implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate fi pusă în pericol „doar dacă suntem foarte stupizi noi, ca ţară”.
Afirmațiile lui Cristian Ghinea vin după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe 16 noiembrie că europarlamentarii PSD şi PNL discută deja cu reprezentanţii Uniunii Europene cu privire la optimizarea PNRR.
Ghinea consideră că motivele invocate de PSD pentru un astfel de demers sunt „fanteziste” şi anunţă că oficialii de la Bruxelles cer motive bine întemeiate pentru o eventuală renegociere.
„Altfel, PNRR-ul a fost negociat de către mine şi de către Florin Cîţu cu intenţia fermă şi cu bună credinţă să îl aplicăm. Nu au fost chestiuni aberante acolo. Până la 31 decembrie anul ăsta trebuie să fie gata sistemul informatic. Mai trebuie semnate nişte acorduri cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Fondul European de Investiţii până la 31 decembrie, cred că am putea folosi 1,2 miliarde de euro, bani rapid care intră în economia românească în zona privată”, a declarat fostul ministru al Proiectelor Europene la Digi24.