Ministerul de Finanţe va aduce modificări Codului de procedură fiscală, după ce a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale. Prin proiect se introduce obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică SPV (Spaţiul Privat Virtual), însă documentul nu preciza care este termenul până la care contribuabilii pot face acest lucru.
”O altă măsură este obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică, dezvoltat de Ministerul Finanţelor, ANAF, respectiv Spaţiul Privat Virtual (SPV) a persoanelor juridice, a asocierilor şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi a persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală, să existe o activitate economică în mod independent. Înrolarea în SPV – aşa cum este prescurtat acest sistem – asigură o comunicare şi un mod de lucru 24 din 24 de ore, şapte zile pe săptămână cu administraţia fiscală şi reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetăţeanul interacţionează cu organul fiscal.
Am să vă dau şi un exemplu. Dacă ai o activitate independentă, e de ajuns să descarci declaraţia şi să o postezi în Spaţiu Privat Virtual, vei primi apoi decizia de impunere şi îţi vei plăti taxele printr-o decizie de impunere, fără să te mai prezinţi la organul fiscal, fără să stai la coadă, să pierzi timpul cu deplasări etc. Este şi aceasta o măsură care simplifică mult modul de lucru cu organul fiscal şi această măsură se aplică cu data de 1 martie 2022”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Obligativitatea înrolării în SPV revine persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice sau exercită profesii liberale doar cu privire la îndeplinirea obligaţiilor sau exercitarea drepturilor ca urmare a exercitării profesiei, respectiv pe codul de înregistrare fiscală.
„În contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel încât se propune completarea dispoziţiilor art. 79 din Codul de procedură fiscală în scopul reglementării obligativităţii înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor/ANAF, respectiv în SPV.
Contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, menţionează nota de fundamentare, potrivit News.ro.
De asemenea, pentru derularea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF, este necesar ca operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale să se înroleze în SPV.
„Astfel, pentru operaţionalizarea acestui flux electronic de informaţii cu operatorii economici se impune crearea cadrului legal pentru reglementarea obligativităţii înrolării în SPV”, spun autorii proiectului.
În contextul evitării contactului fizic între persoane, precum şi pentru realizarea procedurii de conectare a caselor de marcat, pentru înrolarea în SPV, contribuabilii menţionaţi trebuie să-şi achiziţioneze certificate calificate.