Neimpozitarea salariului minim pe economie, chiar și pentru anumite categorii de contribuabili, e o măsură greu de aplicat în momentul de față, în care trebuie urmărit deficitul bugetar, a declarat ministrul Finanțelor.
Dan Vîlceanu spune că dacă ai creat o categorie care nu plătește taxe toate celelalte vor dori să fie în aceeași situație.
„E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica în acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (…) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect.
Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuţia bugetară. În funcţia de ministru de finanţe sunt cel criticat în permanenţă, pentru că nu trebuie să fiu mână largă”, a explicat, marţi, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.
Vîlceanu a răspuns, astfel, unei întrebări referitoare la o propunere a ministrului Economiei, Claudiu Năsui, privind neimpozitarea salariului minim. La sfârşitul lunii iulie, Năsui a arătat că neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluţie pentru păstrarea forţei de muncă în ţară, iar această măsură ar putea începe la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa, conform Agerpres.
Pensiile nu vor crește anul acesta pentru că nu sunt bani, a declarat noul ministru al Finanţelor. Dan Vîlceanu a precizat că este atent la a nu se depăşi un deficit bugetar de 7,13% din PIB, precum şi la modul în care ministerele îşi fac execuţia.
Legea care prevedere o majorare pensiilor cu 40 de procente nu poate fi pusă în aplicare în forma în care a fost adoptată, a anunţat noul ministru al Finanțelor. Dan Vîlceanu a mai spus că, cel mai probabil, o creștere a pensiilor va fi propusă anul viitor, de la 1 ianuarie 2022, şi atunci va fi vorba doar de câteva procente, 40%.
Dan Vîlceanu a precizat că este atent la a nu se depăşi un deficit bugetar de 7,13% din PIB, şi va fi atent la cheltuielile fiecărui minister.
„Astăzi la ora 17:00 va fi o discuţie în Coaliţie şi după această discuţie vom şti exact dacă mai sunt modificări şi care sunt aceste modificări. Nu aş vrea să intru în speculaţii. Oricum, suntem foarte concentraţi pe menţinerea deficitului. Aşa cum ştiţi, încă de la momentul în care s-a făcut predarea-primirea ministerului cu premierul, mi s-a dat această sarcină să nu depăşim 7,13 deficit. Şi suntem atenţi la acest lucru şi pe de altă parte suntem atenţi la modul în care ministerele îşi fac execuţia. Nu am vrea să alocăm bani şi după aceea acei bani să nu fie cheltuiţi. Împrumutăm bani şi ulterior ministerele nu cheltuie banii, dobânda o plătim cu toţii”, a declarat Dan Vîlceanu.