În lipsa unor măsuri, Dan Vîlceanu a avertizat că România va ajunge în situaţia de a se împrumuta şi mai mult, la dobânzi mai mari.
„Rata anuală a inflației în luna aprilie este 13,8%, potrivit Institutului Național de Statistică. Îi cer ministrului Finanțelor să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflația, altfel, până în octombrie va depăși 20%.
Creșterea prețurilor și dobânzilor îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici”, a precizat fostul ministru al Investițiilor.
De asemenea, Vîlceanu susţine dacă Guvernul nu va lua măsuri, „va fi o presiune și mai mare pe bugetul de stat, care va înregistra o creștere a cheltuielilor cu dobânzile”.
„Dovadă că acum câteva zile Ministerul Finanțelor s-a împrumutat la o dobândă de 7,93%. La finalul lunii noiembrie, anul trecut, dobânzile se situau între 5 și 5,6%.
Lipsa măsurilor va însemna și că statul se va împrumuta și mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari. Deja ministrul Finanțelor și un secretar de stat din același minister ne povestesc despre introducerea impozitului progresiv și eliminarea cotei unice.
Despre riscul creșterii prețurilor și dobânzilor am discutat încă de la formarea acestei coaliții și am subliniat că trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge în această situație”, a mai menţionat liberalul, pe Facebook.
ROBOR a crescut puternic miercuri, după ce BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară la 3,75%, de la 3%.
ROBOR la trei luni a crescut la 5,37%, faţă de 5,21%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 12 martie 2013 şi până acum. ROBOR la şase luni a crescut la 5,50%, faţă de 5,32%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 28 martie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.
La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Citeşte şi: ROBOR, o nouă creştere explozivă după decizia BNR de a majora dobânda cheie