Declarații LIVE Dan Vîlceanu și Ioana Mihăilă:
O modalitate simplificată de comunicare prin care organul fiscal primește informațiile de care are nevoie, obligativitatea instituțiilor publice numit PATRINVEN, un sistem prin care autoritățile publice schimbă informația, cetățeanul va fi scutit de birocrație inutilă.
Folosirea spațiului privat virtual comunicare 24/24 cu organul fiscal contribuabilul este scutit să meargă ghișeu, plata se face tot electronic.
E-factura sistemul obligatoriu de facturare electronică. Un sistem business-to gouvernment.
Vorbim de rambursarea TVA cu control ulterior un sistem care a dat rezultate.
Suma aferenta rambursării cu control ulterior este de 27 miliarde de lei.
Ordonanța 181 pentru obligațiile organului fiscal care nu sunt mai vechi de 12 luni, în urma acestei măsuri ajutăm companiile să reziste atunci cînd piața nu funcționează. 58 de mii beneficiază de eșalonări la plată.
Crearea cadrului legal pentru reglarea erorilor dacă contribuabilul nu achită taxa la instituția corectă. Va scuti contribuabilul de o birocrație suplimentară și păstrând avantajul de plăti jumătate din minim, în primele 15 zile.
S-a deblocat activitatea Comisiei Fiscale Centrale care va emite puncte de vedere unitare dacă Anaf-ul si Ministerul de Finanțe au puncte divergente.
Î: Ce intenții are Guvernul pentru a stopa deprecierea leului?
R: Din acest punct devedere Banca Națională are grijă și verifică ceea ce se întâmplă în viața valutară și își ia toate măsurile ca toate valorile să se mențină la un nivel acceptabil.
Î: Facturile la Energie, ce soluții are Guvernul?
R: Există o preocupare, dar Ministerul Energiei va veni cu propuneri, se discută devansarea termenului pentru consumatorul vulnerabil.
Î: Cât v-a venit factura dumneavoastră la energie?
R: Haideți să rămânem la subiect, scumpirile afectează pe toată lumea, subiectul nu este cât am eu factura la energie.
Î: Ce se întâmplă cu pensia anticipată și salariul?
Nu se poate cumula pensia anticipată sau parțial anticipată cu salariul, impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, nu am fost de acord cu această măsură.
Pentru pensia la limita de vârstă, poți lucra dar pentru pensia anticipata sau parțial anticipată nu se poate cumula cu salariul.
Î: Care este utilitatea proiectului Banca Națională de Dezvoltare?
R: Actul normativ este în avizare vrem să organizăm un grup de lucru. Vrem un grup de lucru pentru a discuta care sunt atribuțiile pe care le preluăm pentru această Bancă Națională de Dezvoltare. Aceasta nu este o bancă în sensul propriuzis nu poate avea depozite de la populație dar poate gestiona cu fonduri europene este un organism prin care urmărim să desfășurăm investiții foarte mari.
Î: Ce se întâmplă cu rectificarea bugetară?
R: Nu vor fi diferențe majore. Exista venituri mai mari în acest an, dar și cheltuieli mai mari. Partea de cheltuieli sunt pentru această perioadă, din acest punct de vedere printr-o mai bună gestionare, vom reuși să ținem deficitul la 17,13%, ba chiar să reducem puțin până la sfârșitul anului.
Este o preocupare să ținem în frâu cheltuielile. Ministerul de Finanțe are un rol de gardian al bugetului.
Eu cred că rectificarea bugetară trebuie să se aprobe atunci când putem include toate obiectivele și toate sumele.
Ioana Mihăilă:
Au fost aprobate 4 ordonanațe simple.
Modificarea legii 134 per 2019 lege, care reglementează Agenția Națională a Medicamentului. Agenția poate percepe tarife pentru activitățile pe care le desfășoară.
Aceasta ordonanță creează cadrul legal pentru adresabilitatea stimulării populației care se vaccinează cu schemă completă. Populația vaccinată cu schemă completă va beneficia de tichete de masă, s-a propus loteria de vaccinare.
S-a prelungit termenul de valabilitate a termenului de testare. S-a introdus posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul Romaniei a certificatelor europene de vaccinare. S-a prelungit perioda pentru concursuri de posturi vacante din sistemul sanitar.
Măștile destinate categoriilor defavorizate în 2020, care nu au fost revenficate, vor fi orientate către scoli.
S-a creeat cadru legal pentru ca Agenția Națională de transplant să achite taxe către organismele internaționale care gestionaeza transplantul .
Se creează cadrul legal pentru avizarea înființării spitalelor private.
Aceste vouchere, bonuri de masă, când vor fi disponibile pentru persoanele vaccinate?
Persoanele care se vaccinează cu schema completă Pfizer, Moderna Johnson, vor putea beneficia de aceste bonuri de masă, le vor ridica când vor fi disponbile de la centrul de vaccinare unde s-au vaccinat. Din momentul când ordonanța intră în vigoare, persoanele care se vaccinează cu schemă completă vor putea solicita aceste bonuri de masă.