Dan Vîlceanu a subliniat că principalele jaloane din PNRR au fost atinse până acum, însă principala provocare din următoarea perioadă este reprezentată de Strategia privind calitatea aerului, de care depind fondurile pe Energie şi Transporturi.
Ministrul Proiectelor Europene a ţinut să precizeze că până acum au intrat în România 3,8 miliarde de euro din PNRR, bani care sunt în contul din BNR, notează News.ro.
„Vom mai putea aduce, undeva în luna mai când facem prima cerere de plată, încă aproximativ 3 miliarde euro (…) Vor fi bani foarte mulţi care vor intra în România. În primul rând trebuie să vedem reforme”, a declarat ministrul, vineri la Digi24.
Vîlceanu a ţinut să precizeze că digitalizarea este una dintre cele mai importante reforme.
„Trăim în lumea asta, într-o eră digitalizată şi România nu e încă acolo unde trebuie să fie şi o asta vedem fiecare dintre noi în momentul în care mergem într-o instituţie publică – încă suntem cu cererea, cu ghişeul. Lucrul ăsta se poate schimba drastic în bine”, a mai afirmat Vîlceanu, potrivit sursei citate.
Ministrul Proiectelor Europene a vorbit despre Spaţiul Privat Virtual, explicând că doar aşa plăteşte taxe şi impozite.
„Încă sunt probleme, cade serverul, încă sunt probleme, dar funcţionează (…)este normalitate (…) a fost o revoluţie în România când s-a rezolvat un lucru banal, dar pe care nimeni nu-l rezolvase de ani de zile, faptul că puteai să plăteşti la Trezorerie online. S-a întâmplat în mandatul lui Florin Cîţu de ministru al Finanţelo”, a mai declarat Dan Vîlceanu.
De asemenea, Vîlceanu a avertizat că „avem câteva zone unde suferim grav când vorbim de proiecte europene – sănătate, educaţie”.
Întreba care este cea mai mare provocare a acestui an din perspectiva PNRR, Vîlceanu a afirmat: ”Există o reformă care este foarte complicată şi importantă. Termenul pentru ea este trimestrul doi 2022, în mai puţin de 6 luni şi se referă la Strategia privind calitatea aerului. De ea depind fondurile pe Energie şi transporturi. NU închizi această reformă, nu tragi bani nici pe energie, nici pe transporturi”, a conchis el.