Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins recursul în casație depus de Dan Voiculescu în dosarul privatizării ICA.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat cu privire la admisibilitatea cererii depusă de avocaţii lui Dan Voiculescu şi au decis, în urma analizării documentelor depuse la dosar, ca recursul în casaţie să fie respins ca inadmisibil.
Hotărârea este definitivă. Aceasta a fost ultima cale de atac a sentinţei din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 6 ianuarie, contestaţia în anularea formulată cu privire la aceeaşi pedeapsă, respectiv de 10 ani de închisoare.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, susţine că va face demersuri pentru revizuirea deciziei. De asemenea, apărătorul omului de afaceri spune că a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, aceasta urmând să decidă dacă solicitarea este sau nu admisibilă în principiu.
CITEŞTE ŞI Dan Voiculescu, ultima şansă de a ieşi din închisoare
Curtea de Apel București (CAB) a judecat, la data de 6 ianuarie, într-un complet de divergență, contestația depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu prin care solicită anularea pedepsei de 10 ani închisoare pe care a primit-o în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Completul a respins însă cererea de rejudecare a procesului.
Avocaţii omului de afaceri au formulat recursul in casatie pe langa ICCJ.
CAB a decis pe 9 decembrie 2014 repunerea pe rol, în complet de divergență, a contestației depuse de Dan Voiculescu și a acordat termen pentru data de 6 ianuarie.
Pe 8 august 2014, CAB l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.
CAB a dispus, totodată, confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, ‘care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini’.
CITEŞTE ŞI Ginerele lui Dan Voiculescu, atac dur la Daniel Constantin: Ai minţit grav! Eşti un perdant!
Dan Voiculescu, la un pas să scape de închisoare. O nouă sentinţă a instanţei este aşteptată în ianuarie
Este vorba, printre altele, de imobilul teren intravilan în suprafață de 29.220,03 metri pătrați situat în București, sector 1, strada Gârlei nr.1D și construcțiile aferente, precum și de alte două terenuri și construcțiile aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și, respectiv, 3.000 de mp, ambele situate în București, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.
Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului situat în șoseaua București — Ploiești, nr. 25 — 27, sector 1, compus din teren în suprafață de 4.184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1.986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului.
Totodată, instanța a confiscat de la Camelia și Corina Voiculescu aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acțiuni deținute la SC Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia.