Dan Voiculescu, aflat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de şantaj, a fost, vineri dimineaţa, la IPJ Ilfov, unde a declarat că va aştepta verdictul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul ICA acasă, alături de familie.
„Aştept la ora 12.00 verdictul, după care mă duc acasă, fac o baie şi să vină cine vine, pentru că nu ştiu regulile. Verdictul nu poate fi decât de natură să vină să mă roage să merg nu ştiu unde sau să nu fie. Adică nimic nu e stabilit dinainte, judecătorii vor lua o decizie şi o vor comunica în şedinţă publică'”, a spus Voiculescu, întrebat de jurnalişti de verdictul în dosarul ICA.
Dan Voiculescu a precizat că nu va merge să asiste la pronunţarea verdictului, dar a relatat cum, în cazul unei condamnări, i se va schimba „modul de viaţă”.
„Eu am un mare noroc: până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu doi copii într-o cameră de 24 de metri pătraţi şi ce-i mai interesant, WC-ul era în curte. Iarna, nici nu vă povestesc cum era, prin zăpadă, să te duci la toaletă în curte. Când ai trăit în aceste condiţii, până la 34 de ani, condiţiile de la penitenciar nu pot fi mai rele decât alea. Pentru că am înţeles că oricum toaleta e înuntru, nu e afară. Orcium am înţeles că suntem 2 – 3 camarazi, nu mai mulţi, adică nu suntem aşa un regiment…. Condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie. De-aia am spus mereu că nu sunt speriat”, a spus Voiculescu.
Omul de afaceri a adăugat că ceea ce îl face însă să „sufere” şi îl „doare” este că „12 oameni nevinovaţi suferă”, numai pentru că el este „vânat”.
„Sigur, mă deranjează că şi familia suferă, fără vină. Produc rău în jurul meu fără să vreau şi asta mă deranjează. În ceea ce mă priveşte, nu sunt resemnat şi nu am să fiu în viaţa mea”, a declarat fondatorul PC.
Voiculescu a povestit şi cum a petrecut seara de joi, înainte de anunţarea verdictului: a stat cu familia, a băut două-trei pahare de vin alb, a mâncat varză calită cu cârnaţi olteneşti, făcută de soţia sa, s-a uitat la Gâdea şi pe la 23.00 s-a culcat.
„De dormit, am dormit bine. Şi faptul că am dormit bine e dovada faptului că nu sunt stresat, în sensul de speriat (…) Repet: la onoare si demnitate nu renunţ niciodată„, a spus Voiculescu.
Întrebat dacă se aşteaptă la o condamnare, Voiculescu a răspuns: „Nu mă aştept la o condamnare, dar totdeauna în viaţă este bine să pui răul înainte. (…) E ca un mic coşmar această situaţie nedreaptă pentru mine, dar asta e”.
„Probabil că voi fi mai însingurat. Eu oricum eram însingurat, nu eram comunicativ, nu aveam grupuri, nu eram monden. Aşa cum nu eram monden, probabil că voi fi şi mai puţin monden. Să dea Dumnezeu sa fie bine„, a conchis Voiculescu.
Curtea de Apel va pronunţa astăzi sentinţa în dosarul ICA. Judecătorii au finalizat marţi dezbaterile. Procesul a durat aproape 12 ore, timp în care procurorul DNA şi avocaţii au ţinut pledoariile finale, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar la SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco), Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.