Dan Voiculescu este acuzat că a adus statului un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro, achiziţionând la preţ de nimic terenuri foarte valoroase. Audiat, marţi, de magistraţi, Voiculescu i-a ironizat pe judecători, spunându-le că martorii citaţi în rechizitoriul procurorilor ori sunt „proşti”, ori el a reuşit să-i influenţeze telepatic.
Dan Voiculescu a declarat că a studiat rechizitoriul întocmit de procurori, dar nu a găsit elemente care să arate când, în ce mod şi în ce context ar fi săvârşit faptele, iar acuzele pe care i le aduce DNA sunt „superstiţii şi poveşti care nu au nicio bază reală”.
„În rechizitoriu se afirmă că singura cale prin care aş fi putut să influenţez membrii de partid şi pe cei de la Institutul de Cercetări Alimentare ar fi telepatie”, a mai spus Dan Voiculescu, în timpul audierii sale la Tribunalul Bucureşti.
La întrebările puse de judecătoarea Graţiela Constantin şi de procurorul de şedinţă, Dan Voiculescu a repetat în mai multe rânduri că nu a avut nicio implicare în privatizarea ICA şi că nu a avut relaţii speciale cu ceilalţi inculpaţi din dosar, inclusiv cu Gheorghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş.
El a subliniat că a participat o singură dată la o şedinţă a AGA de la Grivco, când Sorin Pantiş a fost desemnat ca reprezentant al acestei companii în procesul de privatizare a ICA.
Voiculescu a recunoscut că, după privatizare, a împrumutat cu peste un milion de USD Grupul Grivco pentru ca această societate, unde el este acţionar majoritar, să achite datoriile pe care ICA le avea către statul român, iar după aceea a mai dat şi alte sume de bani, deoarece Institutul nu era profitabil.
Liderul conservator i-a spus judecătoarei că abia după 3-4 ani ICA a devenit profitabil, fiind în prezent printre puţinele institute din România care îşi continuă activitatea.
CITEŞTE ŞI: Dan Voiculescu a cerut AUDIEREA lui Traian Băsescu în dosarul ICA. Instanţa a RESPINS solicitarea
Voiculescu a mai spus instanţei că a ajuns „semi-specialist în drept” datorită acestui dosar.
Liderul PC este trimis în judecată pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. El este acuzat că a făcut trafic de influenţă pentru a obţine peste 36 de hectare de teren la un preţ foarte mic, de 100.000 de euro, în condiţiile în care preţul pieţei era de peste 8 milioane de euro.
Ministerul Agriculturii susţine, însă, că prejudiciul creat se ridică la 60 de milioane de euro.
Întrebat de magistraţi de ce la licitaţia pentru terenuri au fost doar doi participanţi, firma sa şi un apropiat, Voiculescu a explicat cu nonşalanţă că a fost o încercare de a limita accesul celor care urmăreau doar terenurile ICA, aşa numiţii samsari imobiliari.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.