Dan Voiculescu susține faptul că criza economică declanșată de pandemia de coronavirus este mai gravă decât cea din anul 2007-2008, atingând toate economiile mondiale.
„Scaderea activitatilor economice este incomparabil mai abrupta si atinge, aproape simultan, toate economiile mondiale. In 2007-2008, incetinirea economica globala s-a produs gradual si cu diferente relevante intre diferitele spatii geografice. Criza umanitara si necesitatile de preventie reduc semnificativ posibilitatile de a revigora sectoarele economice vulnerabile”, a scris Dan Voiculescu pe blogul sau.
Citește și:CORONAVIRUS: 13 simptome la care trebuie să fii atent în plină epidemie
De asemenea, fostul om de afaceri susține faptul că este necesar, pentru companiile românești, un pachet financiar de minim 5 miliarde de euro. Cifra este calculată ținând seama de PIB-ul României dar și de ponderea economică a sectoarelor aflate în dificultate.
„Prin intermediul CEC, companiile romanesti ajunse in acuta dificultate din cauza pandemiei de Coronavirus, trebuie sa primeasca intreg sprijinul de care au nevoie. Concret, ar fi necesar un pachet financiar de minim 5 miliarde de euro, pus la dispozitia agentilor economici. Cifra este calculata tinand seama de PIB-ul Romaniei si de ponderea economica a sectoarelor aflate in dificultate: turism, restaurante, arta, divertisment, invatamant particular, servicii in general. Pentru a preveni falimente si concedieri acest ajutor ar trebui sa devina functional pana la sfarsitul saptamanii in curs”, a spus Dan Voiculescu.
Citește și: Ministrul Economiei: Pandemia de coronavirus va provoca pierderi foarte mari în economia din România
Dan Voiculescu consideră că măsura esențială pentru agenții economici români o reprezintă reducere taxării muncii la 20% din salariul brut, în condițiile în care, la momentul actual, acesta atinge un procent de peste 40%. Ulterior, după renunțarea la starea de urgență, pragul să depășească 30% pentru încă cel puțin 12 luni.
„In contextul crizei economice declansate de pandemia de Coronavirus – cele mai importante burse la nivel mondial au inregistrat ‘prabusiri istorice’ in ultimele zile – o masura esentiala pentru agentii economici romani o reprezinta reducerea semnificativa a taxarii muncii. In prezent, in Romania taxele si impozitele depasesc 40% din salariul brut. Concret, pentru ca angajatul sa primeasca ‘in mana’ 2000 de lei, angajatorul plateste la stat (pentru sine si pentru angajat) aproape 3500 de lei.
Pentru a preveni un val de concedieri cu un efect de domino asupra intregii economii nationale, este necesara reducerea imediata a taxarii muncii la 20% din salariul brut in perioada starii de urgenta. Ulterior, dupa renuntarea la starea de urgenta, acest prag sa nu depaseasca 30% pentru inca cel putin 12 luni”, a scris pe blogul sau Dan Voiculescu.