UPDATE Potrivit unor surse din magistratură citate de România Curată, Dan Voiculescu poate fi eliberat condiţionat din penitenciar doar dacă execută 5 ani din pedeapsa de 10 ani primită pentru spălare de bani în dosarul ICA şi dacă achită prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosar.
Dan Voiculescu a fost condamnat pe noul cod penal şi trebuie să i se aplice prevederile noului cod. A primit maximum de pedeapsă pentru spălare de bani potrivit noului cod, adică 10 ani, în vreme ce, potrivit vechiului cod, pedeapsa maximă pentru spălare de bani era de 12 ani.
Pe parcursul acestei zile, Dan Voiculescu va fi chemat pentru a-şi susţine punctul de vedere în faţa comisiei, vor fi analizate documentele prezente la dosar, iar la final va fi întocmit un proces verbal cu propunerea comisiei.
Potrivit procedurii, propunerea va fi înaintată la începutul săptămânii viitoare la instanţa competentă teritorial, în acest caz Judecătoria Sectorului 5, magistraţii de aici urmând să pronunţe o decizie în primă instanţă în cazul eliberării condiţionate, scrie Mediafax.
Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
Completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.
În acest dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a fost deja eliberat condiţionat.