„Motivul este legat de faptul că, la ultima întâlnire a comisiei de buget-finanţe, s-a respins proiectul de lege prin care solicitam dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală. Într-un Parlament în care comisia de buget, cea care veghează la bugetul României, dă un aviz negativ unui astfel de proiect de lege este pentru mine de neînţeles. Îmi pare rău şi pentru acest lucru îmi dau demisia”, a declarat Voiculescu, în faţa colegilor săi senatori.
Preşedintele fondator al PC a menţionat că un gest similar a făcut şi în 2007 după ce şi-a dat seama că nu există susţinerea parlamentară necesară pentru adoptarea unui alt proiect de-al său, anume reducerea TVA la produsele alimentare de bază.
„După trei ani de luptă, în septembrie 2007, când a devenit evident că majoritatea parlamentară nu era dispusă să susţină acest proiect, am demisionat din funcţia de senator. Nu am renunţat, ci mi-am respectat principiul: angajamentul este mai important decât funcţia”, a afirmat Voiculescu.
În ceea ce priveşte dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscală, Dan Voiculescu susţine că măsura este absolut necesară într-o ţară în care evaziunea este estimată la 50 de miliarde de euro. „Am solicitat întregii clase politice să susţină acest proiect, care nu presupune costuri bugetare şi nu are niciun fel de culoare politică. Şi, totuşi, Guvernul Ungureanu a avizat negativ acest proiect, iar marţi, 19 iunie 2012, Comisia pentru buget şi finanţe din Senat a întocmit raport de respingere, asumând punctul de vedere al Guvernului PDL”, precizează Voiculescu arătând că demisia sa se doreşte un semnal de alarmă pentru colegii din Senat în faţa pericolului reprezentat de evaziunea fiscală.
Potrivit adevarul.ro, adevăratul motiv pentru care Voiculescu şi-a dat demisia pare a fi procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde este judecat pentru infracţiuni de corupţie. Procesul se afla pe ultima sută de metri, judecătorii apropiindu-se de finalizarea cercetării judecătoreşti. În cazul în care ar primi o sentinţă de condamnare, Voiculescu ar mai fi avut o singură cale de atac, în condiţiile în care, conform Curţii Supreme, faptele de care este acuzat s-ar prescrie în 2018. Prin revenirea la Tribunalul Bucureşti, Dan Voiculescu ar beneficia de două căi de atac şi ar mai putea spera la împlinirea termenului de prescripţie.
„Trebuie să se stabilească dacă această calitate de parlamentar (n.r. – a lui Dan Voiculescu) este cea care a tras competenţa în fond a Înaltei Curţi în cazul dosarului ICA-Voiculescu. Rămâne ca instanţa să se pronunţe la următorul termen asupra acestui fapt şi să decidă dacă dosarul va fi trimis la o altă instanţă abilitată să judece cauza.
Dacă dosarul va fi trimis la altă instanţă, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanţa continuă ceea ce s-a făcut până în acest punct. Desigur, noul complet poate administra noi probe, dacă va considera necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al ICCJ, judecător Georgeta Barbălată. Dan Voiculescu avea termen pe 29 iunie la Înalta Curte în dosarul de corupţie cu Ministerul Agriculturii.
Dan Voiculescu şi senatorii Ioan Ghişe (PNL), Vasile Nistor (PC), Şerban Rădulescu (PC) au iniţiat un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care mărea pedepsele pentru anumite infracţiuni.
Proiectul a fost respins de comisiile Senatului şi se află pe ordinea de zi a acestui for legislativ, care este prima cameră sesizată.