„Am fost contactata de doamna premier Viorica Dancila cu propunerea de a prelua Ministerul Justitiei, mai ales pentru a actiona, in limitele competentei, in vederea combaterii criminalitatii organizate si a traficului de persoane.
Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din justitie.
Pe langa problema traficului de persoane si a criminalitatii, justitia are probleme recurente ce nu au fost solutionate, cum sunt cele legate de resursele umane si infrastructura sau de supraaglomerarea instantelor si parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate.
Sunt deschisa sa colaborez, in ipoteza in care Presedintele e de acord cu numirea, atat cu toti factorii decizionali, cat si cu toti cei interesati, pentru a avea o justitie independenta, eficienta si respectata in Romania, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.
Dana Gîrbovan a fost unul dintre criticii raportului GRECO privind justiția din România, pe care l-a catalogat drept lipsit de „rigoare si obiectivitate”.
„Lipsa de rigoare si obiectivitate a modului in care expertii GRECO au facut aceasta analiza nu este, din pacate, o exceptie, fiind deja evident ca primordiale in astfel de evaluari sunt perceptiile, temerile, credibilitatea (adica aparenta) ori sloganele imbracate in principii pompos declarate si intr-o masura mult mai mica realitatea faptica, datele, problemele grave de sistem sau modul in care sunt respectate drepturile omului, desi aceastea din urma dau masura unei democratii.
Expertii GRECO se situeaza astfel in epoca post-adevar, in care faptele si datele nu mai conteaza in mod real. Depinde insa de fiecare persoana daca se informeaza si isi foloseste gandirea critica sau daca, dimpotriva, considera ca fiind de necombatut orice concluzii, din simplul motiv ca vin de la organisme europene.
Reiterez solicitarea adresata Ministrului Justitiei Ana Birchall de a prezenta o pozitie publica cu privire atat la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO, cat si cu privire la problemele ce ar fi trebui sa se regaseasca in raport, dar au fost in mod deliberat ignorate”, scria Dana Gîrbovan pe Facebook, după publicarea raportului GRECO.
Premierul Viorica Dăncilă i-a luat apărarea, când a fost întrebată ce părere are despre faptul că Dana Gîrbovan a susținut OUG 13 și că a criticat raportul GRECO.
Referitor la afirmaţiile că Gârbovan este o apropiată a fostului ministru Florin Iordache şi a susţinut ordonanţa 13, Dăncilă a spus: „De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune. Încercăm să facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii, cred că nu este o abordare bună”.
Întrebată dacă criticile aduse de Gârbovan raportului GRECO au reprezentat un criteriu pentru alegerea sa, Dăncilă a spus: „Ştiţi cum, vedem doar o anumită afirmaţie a unei persoane şi legăm întreaga activitatea de acea afirmaţie. Nu am citit ce a declarat sau ce nu a declarat doamna Dana Gârbovan, ştiu că este un magistrat cu foarte multă experienţă şi vreau la Ministerul Justiţiei un magistrat cu foarte multă experienţă”.
Dăncilă a spus că speră ca preşedintele Iohannis să accepte nominalizarea.
„Nu văd ce motiv din punct de vedere profesional să găseşti să respingi o asemenea propunere”, a afirmat Dăncilă.