Dăncilă anunţă noi proiecte: Bancă naţională de celule stem, două spitale regionale, Aeroportul Bucureşti Sud

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, opt proiecte de investiţii care vor fi realizate în parteneriat public privat, printre care construirea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, a două spitale regionale, a Aeroportului Bucureşti Sud şi un nou complex turistic de schi în masivul Făgăraş, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
Alina Costache
28 iun. 2018, 12:28
Dăncilă anunţă noi proiecte: Bancă naţională de celule stem, două spitale regionale, Aeroportul Bucureşti Sud

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a oferit joi detalii despre cele opt proiecte strategice de investiţii care urmează să fie realizate în parteneriat public – privat, făcând referire la Aeroportul Bucureşti Sud, construirea a două spitale regionale, a unei fabrici de mijloace de transport electrice şi a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată o hotărâre de guvern, practic al doilea pachet de investiţii strategice, ce urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public – privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, a arătat el, la Palatul Victoria.

Printre cele opt proiecte de investiţii strategice prevăzute în hotărârea de guvern se numără şi construirea Aeroportului Bucureşti Sud, care va putea deveni un punct de tranzit în deplasările pasagerilor către regiunile Asia, Pacific, dar şi spre Europa sau America.

„Dimensiunea aeroportului va trebui proiectată pentru un trafic de aproximativ 30 de milioane de pasageri, pe o suprafaţă desfăşurată de maximum 600 de hectare şi să fie dotat cu cel puţin două terminale. În măsura în care se vor identifica asemenea suprafeţe la autorităţile locale, aceste autorităţi pot participa la constituirea societăţii de proiect”, a explicat Nelu Barbu.

Un alt proiect se referă la amenajarea complexă a râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie. Este vizat în principal transportul de mărfuri, dar şi de pasageri, prin realizarea unei căi navigabile între Bucureşti şi Dunăre.

„De asemenea, sunt avute în vedere şi alte beneficii, cum ar fi producerea de energie electrică, irigaţii, protecţia împotriva inundaţiilor, turism, piscicultură sau ecologizare”, a precizat el.

Canalul magistral Siret Bărăgan presupune asigurarea resurselor de apă pentru executarea sistemelor de irigaţii destinate unei suprafeţe de aproximativ 475.000 de hectare, din care 80% nu beneficiază în prezent de sisteme de pompare.

„Canalul ar trebui să aibă o lungime totală de 190 de kilometri, din care primul tronson amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, care are o lungime de 50 de kilometri şi din care s-au început lucrări pe 11 kilometri – deja 5,7km din ei sunt funcţionali – al doilea tronson cu lungime de 140 de kilometri va traversa judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la acumularea Dridu”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Alt proiect vizează construcţia unei fabrici de autovehicule şi autobuze electrice.

„Ar face posibilă punerea în practică a unor deziderate, mult mai uşor şi cu costuri mult mai mici, prin dezvoltarea de noi metode, implicit de noi tehnologii, pentru realizarea de vehicule cu propulsie alternativă, care în prezent încă se confruntă cu constrângeri tehnice. Suprafaţa necesară pentru acest obiectiv, respectiv pentru hale, depozite şi piste de încercare, este de minimum zece hectare. Se are în vedere localizarea acestui obiectiv într-o zonă mai puţin dezvoltată, dar în apropiere de Bucureşti, respectiv pe o rază de cel mult 100 de kilometri”, a precizat Barbu.

În ceea ce priveşte proiectul care vizează construirea şi operarea în parteneriat public – privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, proiectul se referă la realizarea sau dezvoltarea a cel puţin zece centre regionale pentru transfuzii sanguine.

„Se are în vedere această soluţie în contextul în care în ultimul an România s-a confruntat cu dificultăţi în asigurarea derivatelor din plasmă, în special de imonoglobulină”, a menţionat acesta.

Spitalul regional Timişoara va deservi partea de vest a României, „cu o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice, clinice şi paraclinice, care va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe”. Spitalul regional Brăila-Galaţi se va construi între cele două oraşe, având o capacitate de 800 – 1.000 de paturi, fiind dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, precum şi clinici de specialitate şi centre de dotare.

Un alt proiect prevede realizarea unui nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş, incluzând 150 km de pârtii cu instalaţiile aferente şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700 de metri, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu capacităţi de cazare de peste 50.000 de locuri. Turiştii vor avea posibilitatea să folosească mijloacele de transport personale în zona domeniului de schi. 

_______________

„Astăzi adoptăm cel de-al doilea pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în parteneriat public privat. În şedinţa din 24 mai, anul acesta, am aprobat primele cinci proiecte. Astăzi aprobăm încă opt proiecte strategice de investiţii, care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public privat”, a anunţat Viorica Dăncilă.

Ea a menţionat că unul dintre cele opt proiecte este construirea şi operarea în parteneriat public privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

Premierul a spus că alte proiecte vizează construirea a două spitale regionale: Timişoara şi Brăila-Galaţi.

„Celelalte cinci proiecte vizează amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, construirea Aeroportului Bucureşti Sud, canalul Siret-Bărăgan, construcţia în parteneriat public privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice şi un nou complex turistic de schi în masivul Făgăraş”, a precizat Viorica Dăncilă.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni