„Am avut un memorandum în Guvern, să vedem care este opinia ministerelor. Am definitivat analiza, am trimis-o către celelalte instituţii, trimitem către preşedinte, dar părerea mea este că aici trebuie o decizie politică pe care să o ia preşedintele. Dânsul văd că nu spune nimic, totuşi. Mutarea ambasadei este atributul său, şi cred că dânsul trebuie să iasă public şi să îşi asume acest lucru, să spună dacă va muta sau nu ambasada.”, a spus Viorica Dăncilă la DC News.
În martie, Viorica Dăncilă promisese într-o vizită în SUA că România își va muta ambasada.
„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat premierul, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.
Klaus Iohannis a reacţionat imediat.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.
Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.
Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.
Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.
Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Regele Iordaniei l-a sunat pe Klaus Iohannis după ce şi-a anulat vizita în România UPDATE