“Încă de la preluarea mandatului am spus că vreau să avem o bună cooperare interinstituţională între Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Am discutat despre acest lucru împreună cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Din păcate, am avut surpriza să mi se ceară demisia de mai multe ori, lucru pe care eu îl cataloghez ca un gest politic, pentru că datele pe care le-am prezentat astăzi (luni – n.r.) arată că nu era un temei din punct de vedere economic ca să se ajungă la această decizie pe care a avut-o domnul preşedinte Iohannis”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.
Ea a mai susţinut că preşedintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans i-au spus că este nevoie de „linişte” pentru a prelua Preşedinţia Consiliului UE şi că trebuie să coopereze cu preşedintele Klaus Iohannis.
“Am fost la Bruxelles, am discutat despre stadiul pregătirilor, despre temele, provocările preluării Preşedinţiei Consiliului UE şi, într-adevăr, la întâlnirea pe care am avut-o cu preşedintele Juncker, dar şi cu prim-vicepreşedintele Timmermans, mi-au spus că trebuie să avem linişte, că este un proiect de ţară şi că trebuie să cooperez cu domnul preşedinte Iohannis. A spus că acest lucru îl va cere şi domnului preşedinte”, a spus Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat miercuri aproximativ 40 de minute pe tema Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program, anunţa Guvernul.
Premierul Viorica Dăncilă a explicat luni seară la Antena 3 că la întâlnirea sa de la Bruxelles cu preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei Europene, au adus în discuţie modificările la legile justiţiei şi ea le-a spus că aceste nu încalcă statul de drept şi nu există a încălcării statului de drept, moment în care Frans Timmermans a readus în discuţie protocoalele secrete despre care “era informat”.
“Da, ştiau despre acest lucru (protocoalele dintre SRI şi alte instituţii – n.r.). Au adus în discuţie legile justiţiei, am spus că aceste legi nu încalcă statul de drept, sunt legi care au fost votate în Parlamentul României, au mers la CCR, ceea ce nu este constituţional va fi reglementat, deci nu există o temere a încălcării statului de drept. În acel moment, îmi aduc bine aminte, domnul Timmermans a readus în discuţie protocoalele secrete. Ştia despre aceste lucuri, era informat”, a spus Dăncilă, întrebată dacă oficialii UE ştiau despre protocoalele încheiate între SRI şi alte instituţii din ţară.
Premierul Viorica Dăncilă anunţa la începutul lunii iulie că a discutat cu oficialii europeni de la Bruxelles despre protocoalele de colaborare dintre instituţiile din justiţie cu serviciile secrete, precizând că vicepreşedintele CE Frans Timmermans a spus că este un lucru grav, iar preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ar fi spus că încheierea acestor protocoale nu doar că este gravă, dar încalcă şi principiile democraţiei.