Dăncilă, la Bruxelles: Suntem pregătiţi să ne asumăm rolul important pe care îl vom avea în exercitarea preşedinţiei la Consiliul UE

România este pregătită să îşi asume rolul important pe care îl va avea anul viitor în exercitarea preşedinţiei la Consiliul UE, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, care s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu diplomaţii Reprezentanţei Permanente a ţării noastre pe lângă Uniunea Europeană.
Romania TV
10 iul. 2018, 17:21
Dăncilă, la Bruxelles: Suntem pregătiţi să ne asumăm rolul important pe care îl vom avea în exercitarea preşedinţiei la Consiliul UE

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles. La întrevedere au participat Frans Timmermans, prim-vice-președinte al CE, și Corina Crețu, comisar european pentru politică regională.

În perspectiva preluării de către România, în prima jumătate a anului 2019, a Președinției Consiliului UE, premierul Viorica Dăncilă a subliniat angajamentul ferm al autorităților române de a asigura un mandat de succes. Șeful Executivului a evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre, precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană.  De asemenea, a exprimat dorința Guvernului României de a continua cooperarea apropiată și eficientă cu Comisia Europeană în ceea ce privește facilitarea procesului decizional la nivel european, în perspectiva exercitării de către România a responsabilităților ce revin Președinției Consiliului UE.

Cei doi oficiali au agreat necesitatea asigurării unui consens general pentru susținerea obiectivelor pe care România și le-a propus înainte și în timpul Președinției Consiliului UE, fiind necesară implicarea tuturor actorilor instituționali, sociali și politici.

În cadrul discuțiilor, oficialul român a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE cu privire la principalele dosare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul UE, discuțiile pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual și negocierile privind Brexit.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat disponibilitatea deplină a României pentru canalizarea eforturilor viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în direcția asigurării unui progres substanțial în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar de importanță majoră pentru Uniune. Totodată, a subliniat importanţa menţinerii unei abordări a Comisiei Europene în sensul unor propuneri privind viitorul Cadru Financiar, care să asigure faptul că politica de coeziune și politica agricolă comună rămân principalele politici investiționale ale Uniunii, evidențiind, în context, așteptarea ca rolul important al acestora să fie reflectat corespunzător în nivelul alocărilor aferente acestora.

Totodată, prim-ministrul a prezentat ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar și a arătat ca finalizarea MCV rămânere un obiectiv important pe agenda guvernamentală.

Atragerea fondurilor europene

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut, la 10 iulie, în contextul vizitei întreprinse la Bruxelles, o întrevedere cu doamna Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Întrevederea a constituit un prilej pentru continuarea dialogului cu Comisia Europeană pe evoluțiile vizând implementarea politicii de coeziune în România, fiind abordate totodată și aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020 și pregătirile pentru preluarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat mulțumirile Guvernului României la adresa comisarului Crețu pentru sprijinul constant acordat de către Comisia Europeană autorităților române pe aspecte ce vizează o mai bună gestionare a fondurilor europene, subliniind rolul important al unei bune relaționări între Guvern și Bruxelles în acest domeniu. Totodată, premierul Viorica Dăncilă a reasigurat Comisia Europeană de angajamentul ferm al Guvernului României în direcția creșterii nivelului de atragere a fondurilor europene alocate în exercițiul financiar 2014 – 2020.

Prim-ministrul Dăncilă a arătat că Guvernul României va menține și în 2018 ritmul accelerat de evaluare și contractare a proiectelor, astfel încât să putem atinge ținta propusă de absorbție 100% la sfârșitul perioadei de programare. Este important să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor pentru ca volumul de plăți să crească în 2018 și 2019. Astfel, eforturile Guvernului României sunt concentrate pe accelerarea implementării proiectelor deja admise la finanțare și pe sprijinirea beneficiarilor pe toată durata derulării investițiilor.

Premierul a subliniat faptul că autoritățile române își concentrează toate eforturile pe accelerarea implementării proiectelor deja aprobate pentru finanțare, pe parcursul anului 2018, în primul rând prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investițiilor, dar și prin deschiderea tuturor liniilor de finanțare, arătând că obiectivul propus pentru acest an îl reprezintă atingerea unui grad de absorbție de aproximativ 25%, incluzând prefinanțarea. Totodată, premierul Dăncilă a arătat că, pe lângă maximizarea gradului de absorbție, autoritățile române depun eforturi și în direcția asigurării unor proiecte de calitate care să beneficieze de finanțare europeană.

Discuțiile celor doi înalți oficiali au abordat și problematica negocierilor referitoare la politica de coeziune post-2020, inclusiv din perspectiva mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Premierul român a subliniat că România ar aprecia o mai mare flexibilitate pentru statele membre în alocarea bugetului pe obiectivele definite prin noul cadru de reglementare, astfel încât să poată reduce decalajele de dezvoltare în infrastructură pe domenii cheie: telecomunicații, transport, mediu, energie, sănătate și educație. De asemenea, s-a discutat despre modul în care statele membre și România vor defini și transpune după 2020 prioritățile tematice precum: inovare, digitalizare, transport, social și infrastructură.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România își propune o abordare constructivă, care să conducă la atingerea unui compromis, care să reflecte atât nevoile de a face față noilor provocări, dar și necesitățile legate de atingerea unei convergențe reale la nivelul Uniunii Europene, prin asigurarea unei finanțări adecvate pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.

Șeful Guvernului de la București și comisarul european au discutat și despre stadiul unor proiecte concrete precum linia de metrou M6 și cele trei spitale regionale. În context, s-a convenit transmiterea de proiecte suplimentare în domeniul infrastructurii de transport și rutiere.

Politica transfrontalieră, migrația, cooperarea cu R. Moldova, cooperarea regională în format cvadrilateral, dar și Strategia Dunării au reprezentat alte subiecte abordate în cadrul întrevederii.

Comisarul european pentru politici regionale a salutat modificările legislative în domeniul achizițiilor publice, prin care s-a stabilit un termen limită pentru soluționarea cazurilor. De asemenea, a apreciat faptul că o prioritate a Președinției României o va reprezenta coeziunea.

Premierul Viorica Dăncilă a menționat faptul că la București, la sfârșitul lunii octombrie a.c., va fi organizată o conferință internațională privind viitorul politicii de coeziune și a adresat comisarului european pentru politici regionale o invitație de participare.

În ceea ce privește inundațiile, Corina Crețu a oferit asigurări că vor fi trimiși experți din partea Comisiei Europene, în România, pentru a contribui la evaluarea situației determinate de ploile abundente din ultima perioadă.

De asemenea, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu Günther Oettinger, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, în contextul vizitei de lucru a oficialului român la Bruxelles. Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a participat, de asemenea, la discuții.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă și-a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană și încrederea că aceasta va continua în același spirit constructiv, în mod deosebit în contextul pregătirilor și exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deținerea Președinției Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său atașament pentru construcția europeană și în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger.

În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat interesul și angajamentul României de a contribui activ pe durata mandatului Președinției la Consiliul UE la identificarea unui consens, în luarea unor decizii importante cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii, care să permită o implementare eficientă și în timp util a proiectelor de investiții la nivelul Uniunii. Totodată, premierul a subliniat importanța agreării unor soluții echilibrate privind viitorul Cadru Financiar, care să reflecte, deopotrivă, nevoia de continuare a procesului de convergență economică și socială la nivelul întregii Uniuni, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față.

Șeful Executivului de la București a subliniat faptul că România  poate contribui la facilitarea obținerii unui acord politic asupra Cadrului Financiar Multianual post-2020 prin organizarea, la București, la sfârșitul lunii octombrie, a unei conferințe internaționale privind viitorul politicii de coeziune.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a punctat, de asemenea,  principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanța menținerii unor alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, a promovării de soluții care să contribuie la simplificarea și flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre și beneficiarilor, a programelor și instrumentelor financiare europene. În acest context, a reiterat și susținerea României pentru alocările necesare susținerii noilor priorități ale Uniunii.

Crearea unui cadru european care să asigure premisele promovării facilităților de ocupare a forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor, precum și adaptarea la transformările industriale și la evoluția sistemelor de producție au reprezentat un alt subiect abordat în cadrul întrevederii cu Günther Oettinger.

Prim-ministrul României și comisarul european au convenit asupra demarării, la București, în perioada septembrie – noiembrie 2018, a unui dialog la nivel de experți în domeniile buget și resurse umane.

Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane a adresat mulțumiri prim-ministrului României pentru inițierea din timp a dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene, subliniind că acest demers arată interesul Guvernului României de a avea un mandat de succes la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, comisarul european a acceptat invitația adresată de premierul României de a efectua, cât de curând, o vizită în România.

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, s-a întâlnit, astăzi, 10 iulie 2018, cu diplomații din Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Bruxelles în perioada 9-10 iulie 2018. Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a participat, de asemenea, la întâlnire.

Șeful Executivului le-a vorbit diplomaților români despre misiunea esențială pe care aceștia o vor avea când țara noastră va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019.

“Suntem pregătiți să ne asumăm rolul important pe care îl vom avea anul viitor în exercitarea Președinției României la Consiliul UE. Dumneavoastră cunoașteți cel mai bine dosarele și am toată încrederea că, împreună, vom reuși să ducem la bun sfârșit acest proiect național” , a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cu ocazia vizitei la sediul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, premierul Dăncilă a inaugurat expoziția ”Romanian Nuances ” a pictorului Emil Ciocoiu și a sculptorului Vladimir Kazan, în contextul celebrării Centenarului în capitala europeană.

Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează la Bruxelles în perioada 9-10 iulie a.c. Ministrul fondurilor europene, doamna Rovana Plumb a participat la această întrevedere.

În cadrul întrevederii, premierul României și comisarul european Phil Hogan au abordat aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe demersurile în derulare la nivelul Uniunii Europene pe dimensiunea politicii agricole comune. De asemenea, au fost abordate aspecte privind stadiul pregătirilor pentru exercitarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a arătat că unul din obiectivele majore ale României, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, va fi aceea de a se asigura că politicile Uniunii Europene se raportează în permanență la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE. Din această perspectivă, România va depune toate eforturile pentru avansarea procesului de negociere şi adoptarea, în timp util, în funcție şi de sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii, a propunerilor privind Cadrul Financial Multianual 2021-2027.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat că politica agricolă comună şi-a demonstrat valoarea adăugată, reprezentând un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale europene, pentru menținerea activă și accelerată a procesului de coeziune între regiuni şi pentru asigurarea de alimente sigure, de înaltă calitate și la prețuri accesibile cetăţenilor europeni.

În acest context, premierul român a subliniat necesitatea reflectării de o manieră adecvată a rolului major al acestei politici în nivelul alocărilor pentru politica agricolă comună în viitorul buget european. De asemenea, premierul României a menționat că Guvernul de la București susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, menționând totodată că România apreciază bunele intenţii ale Comisiei privind simplificarea şi creşterea subsidiarităţii în aplicarea viitoarei politici agricole comune, dar și propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre plăţile directe ale fermierilor din diferitele state membre. Șeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră.

Cei doi oficiali au discutat și despre propunerile Comisiei privind susținerea, în România, a fermelor mici și a tinerilor fermieri.

Premierul Dăncilă a subliniat totodată, importanța asigurării unei arhitecturi simplificate a viitoarei politici în orizontul post-2020, care să permită un nivel sporit de transparenţă, accesibilitate şi eficienţă în relaţia cu beneficiarii direcţi ai acestei politici.

Prim-ministrul a apreciat rolul pe care Comisia Europeană îl va deţine în procesul decizional european cu privire la propunerile din domeniul agriculturii şi a exprimat interesul şi deschiderea României de a continua cooperarea cu Comisia în scopul identificării, împreună cu statele membre şi cu Parlamentul European, a celor mai bune soluţii pentru agricultura europeană, pentru fermierii europeni şi, în esenţă, pentru cetăţenii europeni, ca principali beneficiari ai politicilor Uniunii.

Șeful Executivului a ridicat în discutie și problemele actuale cu care se confruntă România, respectiv pesta porcina africană și inundațiile care afectează mai multe județe. Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat faptul că aceasta a debutat în Polonia și că ia în considerare modalitati de oferi ajutor țării noastre.

În ceea ce privește inundațiile, premierul României și comisarul  Phil Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană țării noastre. Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a acceptat invitația adresată de premierul României de a efectua, cât de curând, o vizită în România.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate de la numărătoarea paralelă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
S-a împușcat în cap. Tragedie șocantă în România
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Caiacist în stare critică după o operațiune de amputare în Tasmania
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy