Danemarca, care a câștigat notorietate în ultimul deceniu pentru politicile sale de imigrație din ce în ce mai dure, a adoptat anul trecut o lege care permite refugiaților care sosesc pe teritoriul danez să fie mutați în centre de azil dintr-o țară parteneră.
Dar, negăsind la momentul respectiv un partener, națiunea nordică şi-a atras furia susținătorilor drepturilor omului, a Națiunilor Unite și a Comisiei Europene în legătură cu această mișcare. „Dialogul nostru cu guvernul ruandez include un mecanism pentru transferul solicitanților de azil”, a declarat ministrul imigrației, Mattias Tesfaye, într-o declarație trimisă către Reuters, prin e-mail.
Prin acest plan, Danemarca susține că vrea „o abordare mai demnă a problemei imigranților decât cea folosită de traficanți și care caracterizează migrația în acest moment”. O justificare similară a fost folosită și de guvernul britanic. Danemarca nu a stabilit, încă, un acord cu Rwanda în acest sens, a mai spus oficialul, însă parlamentul a fost convocat, joi pentru a discuta planul.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat că plănuiește să mute mii de solicitanți de azil în Rwanda, într-un nou acord care vizează distrugerea rețelelor de trafic de persoane și stoparea fluxului de migranți.