Daniel Baciu, anunţ așteptat de toţi pensionarii: Va creşte pragul de impozitare. Cea mai mare pensie de stat, 60.000 de lei!

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat marți, 23 iulie că pensionarii vor intra în posesia deciziilor de recalculare începând cu a doua jumătate a lunii august.
Filip Stan
24 iul. 2024, 16:54
Daniel Baciu, anunţ așteptat de toţi pensionarii: Va creşte pragul de impozitare. Cea mai mare pensie de stat, 60.000 de lei!

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a fost întrebat, dacă, după creșterea pensiilor de la 1 septembrie, va crește și pragul de impozitare. Baciu a ținut să precizeze că așteaptă o decizie a Guvernului, dar este firesc să crească pragul de impozitare, din moment ce pensiile au avut parte de indexări și creșteri. Astfel, noul prag de impozitare va fi impus doar pensiilor care vor trece de 3000 de lei.

Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”.

Daniel Baciu a precizat că este luat în calcul creșterea pragului de impozitare de la 2000 la 3000 de lei. „Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”.

OUG 89/2024 stabilește modul în care cei aproape cinci milioane de pensionari ale căror pensii au trecut deja de etapa de evaluare vor primi deciziile de recalculare.

După cum stabilește Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor, documentele fiind apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care va asigura trimiterea la domiciliul beneficiarilor.

Așadar, cel puțin pentru livrările pe teritoriul național, plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură.

În cazul în care nu sunt găsiți acasă, pensionarii care găsesc înștiințarea în cutia poștală vor putea merge, timp de câteva zile, la oficiul poștal de care aparțin (trecut în înștiințare) pentru a-și ridica decizia de recalculare.

Conform noii legi a pensiilor, din toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Deciziile vor fi emise în două exemplare, unul fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.

Pensii 2024. Veniturile unor pensionari vor fi majorate de 2 ori. Cine primeşte bonusuri şi după creşterea din septembrie

Potrivit autorităților, “în prezent, există un număr cca 4.900.000 de pensionari ai sistemul public de pensii, care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor”.

Cum arată pensiile, după recalculare. Cea mai mare depășește 60.000 de lei. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a prezentat cifrele. Câți bani va primi un român cu pensia minimă

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit, marți, în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabi Mihai, despre cum vor arăta pensiile românilor după recalculare.

EXCLUSIV. Şeful Casei de Pensii, anunţul momentului pentru 3 milioane de seniori. Bucurie mare pentru cei cu stagiu de cotizare de 25 de ani

Daniel Baciu a fost întrebat cum arată, în cifre, cea mai mică pensie, dar și care e cea mai mare pensie din România.

Eu știu care este nivelul pensiei minime, de la 1 ianuarie, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei. Deci, practic, indiferent cât iese din calcul, nicio pensie nu va fi mai mică de această valoare. Cu privire la cuantumul maxim, aici, într-adevăr, avem pe site-ul Casei Naționale de Pensii aceste cuantumuri, sunt cuantumuri mari, și vorbesc de pensii pe contributivitate, de zeci de mii de lei, pentru că oamenii au avut niște salarii mari, au avut niște funcții mari, în statul roman, au contribuit foarte mult la bugetul asigurărilor sociale de stat și există aceste cuantumuri mari ale pensiilor”.

Baciu a fost întrebat dacă aceste cuantumuri mari sunt și ale pensionarilor speciali. “Sunt și ale pensionarilor speciali, bineînțeles, dar credeți-mă că cele mai mari cuantumuri, dacă puteți să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii, cea mai mare pensie, știu clar, din sistemul public, este pe contributivitate, nu este o pensie specială.

Cred că depășește, undeva, de 60.000 de lei. Nu vreau să spun exact, pentru că sunt date statistice, sunt publice, oricine le poate accesa, avem aceste informații”.

Când vine pensia în luna august. Este ultima lună când 3,5 milioane de pensionari iau venituri mici, din septembrie intră pensiile recalculate

Chestionat câți români, în țara noastră, au astfel de pensii uriașe, Baciu a răspuns: “Pensiile se calculează pe contributivitate, cei cu acele pensii mari de care făceam referire, au avut niște contribuții mari, au avut niște salarii foarte mari, au contribuit la sistemul public de pensii și au avut asemenea pensii.

Nu este mare numărul acesta, este evident, aici vorbim de manageri din top management, sunt oameni care au avut niște venituri mari și se reflect, până la urmă, și în pensie, dar lucrurile sunt clare și din punctul ăsta de vedere, avem situații statistice cu privire la nivelul, ca praguri, de pensii, între 1000 și 2000, între 3000 și 4000, avem la Casa Națională aceste statistici foarte clare, se pot oricând accesa de către oricine, sunt informații publice”.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Bani pentru cei care stau la CASĂ. Statul plătește câte 30.000 de lei
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Bărbat căutat de autoritățile franceze, capturat în Bacău
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!