Daniel Baciu, șeful CNPP, a explicat care sunt principalele schimbări aduse la Legea pensiilor. Una dintre cele mai importante, în afară de formula de calcul, este cea care prevede că toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul la pensie de acum înainte, astfel că oamenii vor primi pensii mai mari.
Printre veniturile de care se va ține cont la calculul pensiei se numără și acordul global, primele, premiile,al 13-lea salariu și sporurile.
„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem.
O altă noutate în formula de calcul a pensiilor este că vorbim de toate veniturile brute pe care le luăm în calcul şi care în momentul de față, pe legislația actuală, nu sunt importante. Mă refer în principal la acordul global, dar și celelalte prime, premii, al 13-lea salariu.
Vorbim de alte sporuri care n-au aveau caracter permanent, ci unul nepermanent, iar acum se iau în calcul în viitoarea lege a pensiilor şi românii vor beneficia de majorări.
Şi e foarte important să mai spunem că în funcție de câți copii ai scade vârsta de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil.
Aceasta este o noutate, care în prezent nu se aplică și, într-adevăr, pentru fiecare copil născut, doamnele beneficiază de o reducere din vârsta standard de pensionare, această reducere ajungând până la 3,5 ani. Este reducerea maximă pentru fiecare”, a explicat preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
Pensionarii își pot calcula de unii singuri, acasă, câți bani în plus vor primi la pensie începând din 2024, când va intra în vigoare noua lege.
Noua formulă din legea pensiilor – Valoarea punctului de referință (VPR) înmulțit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.
Valoarea punctului de referință este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi 2.031 de lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8%, așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu), împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, și este egal cu 81 de lei.
Formula de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte – 2.031 : 25 = 81.
După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.