Daniel Balaș a renunţat la preoţie în primăvara acestui an şi s-a angajat şofer pe TIR în Anglia, job care îl ajută să câştige destul de bine. Într-un clip postat relativ recent în mediul online, fostul preot a explicat faptul că obişnuieşte să economisească bani tot timpul anului astfel încât, o dată pe an, să-şi permită un super-concediu.
Frecvent, Daniel Balaş le vorbeşte urmăritorilor lui despre valoarea și însemnătatea timpului, care este cea mai limitată resursă pe care viața o oferă: „Într-o lume în care toți aleargă după bani, puțini își dau seama că tot ce cheltuim sunt anii!”.
„Vă ţineţi banii la saltea sau în conturi? Mulţi o să-mi răspundă că îi ţin pentru zile negre. Păi pentru zile negre vor fi. Unde programezi banii, acolo se vor duce. Mulţi m-au blamat acum cu vacanţa asta în Dubai şi am stârnit invidie printre oameni, de la membrii familiei până la ultimul om de pe această planetă care mă cunoaşte. Poate din simplul fapt că mulţi nu ştiu să se bucure de libertate.
În urmă cu câţiva ani, îmi strânsesem nişte bani să-mi schimb maşina. Până să ajung să fac tranzacţia asta, s-a declanşat iadul minţii şi au început dracii ăia din capul meu – că nu există iad mai mare decât ăsta din capul nostru: să plătesc asta, să nu plătesc asta, să mă iubesc pe mine, dar să nu mă iubesc pe mine, să mă las pe mine pentru altul, că de mâine dacă o să vină vreo belea peste mine, dau toţi banii pe maşină? Dacă te îmbolnăveşti şi ajungi în spital? N-o să ai bani, că în ziua de azi nu te împrumută nimeni cu o pâine, darămite cu bani.
Ce-a fost în capul meu, numai eu ştiu. Ei, şi a învins iadul. Până am ajuns eu la parcul auto, a învins iadul. Am făcut stânga-mprejur şi am decis să ţin banii pentru zile negre. Şi pentru zile negre au fost.
La câteva săptămâni, am mers să fac un control că mă cam supărau rinichii. Nu eram grav, dar mai aveam dureri. Câdna am ajuns la Bucureşti la Fundeni, îmi spune doctorul să merg să fac ecografie. Am făcut-o, revin la doctor şi îmi zice: E belea mare, trebuie să intrăm în sala de operaţii. Aveţi un calcul renal de 3.50 cm care dă să plece pe canalul urinar. Dacă v-a blocat canalul, se varsă urina în sânge şi la revedere.
Am ieşit afară, am plâns, iar am intrat, l-am rugat pe doctor, zic: ‘Altfel nu merge?’ Zice: ‘Nu, trebuie să facem două intervenţii: vi s-a perforat rinichiul, trebuie să scoatem ce este sub acel calcul’. El vorbea, eu nu mai ştiam de capul meu. Şi acei bani i-am cheltuit în spital, cât am stat, o lună şi două săptămâni. Acei bani au fost pentru cele mai negre zile din viaţa mea. Aşa îi programasem eu, să se ducă pentru durerea mea.
Şi de atunci am zis că toţi banii pe care îi voi încasa vor pleca către bucuriiile din viaţa mea, către abundenţă şi către amintiri minunate, nu către necazuri.
Am înţeles mai bine mesajul lui Hristos care spune: Nu vă faceţi griji de azi ce veţi mânca mâine. Luaţi aminte la păsările cerului, că nici nu seamănă, nici nu treieră şi uite că trăiesc şi au ce mânca. Sigur va avea grijă Dumnezeu de noi, El este un tată grijuliu şi iubitor„, relatează fostul preot pe pagina personală de Facebook.
Cu toate astea, fostul preot pare că a uitat pentru o clipă lecţia învăţată în urmă cu câţiva ani pentru că a făcut o greşeală asemănătoare recent, chiar în timpul concediului petrecut în Dubai. Mai exact, Daniel Balaş nu s-a îndurat să dea bani pe nişte haine pe care şi le dorea, bani care, în scurt timp, i-a dat pe amenzi.
„Am fost într-un magazin de haine să-mi iau ceva, mi-am luat şi mai văzusem nişte lucruri foarte frumoase, dar preţul m-a descurajat puţin. Zic lasă că le iau altă dată, deja în capul meu programasem banii ăia să se duc undeva. Dar Dumnezeu mi-a arătat că dacă nu am dat banii ăia pentru mine, îi dau pentru altceva că eu am programat banii ăia să plece din contul meu. Şi i-am dat pe vreo două amenzi în Dubai.
Cu doi ani în urmă, ai mei strânseseră nişte bani. Le-am zis să se plimbe. Nu, că îi ţin pentru înmormântare. Da, fix pentru înmormântarea lui taică-meu au fost„, povesteşte fostul preot cu amărăciune.
Daniel Balaş spune că banii sunt o energie şi rostul lor este acela de a-i folosi pentru a te bucura de frumuseţile lumii create de Dumnezeu. Tânărul face referire la o lecţie pe care a învăţat-o de la un prieten de-al lui.
„Banii sunt o energie. Unde îi trimiţi, acolo vor sta, dar foarte mulţi îi criticaţi. Am primit o dată o lectie de la un băiat care s-a ridicat prin munca lui. Mi-a zis să iau o foaie de hârtie, să o împart în doua şi într-o parte să scriu avantajele banilor, în cealaltă dezavantajele banilor. La avantaje am scris doar că banii m-ar ajuta să-mi iau maşina visurilor mele. La dezavantaje am umplut foaia: că sunt ochiul dracului, nenorociţi, spurcaţi, ne bagă în iad.
Şi el îmi spune: ‘A, păi de-asta nu ai tu, mă, bani, că tu aşa îi vezi. De asta nu vin la tine. Uită-te spre ei într-un mod plăcut şi spune că ai nevoie de ei în viaţa ta ca să cunoşti lumea asta pe care Dumnezeu a creat-o’„, povesteşte fostul preot.