Cadariu şi-a justificat afirmaţia dând şi exemplul altor ţări europene cu tradiţie în turism, unde se resimt aceleaşi scumpiri ale serviciilor turistice, arătând că operatorii sunt obligaţi să crească preţurile pentru a putea acoperi costurile de funcţionare.
”Dacă ar fi să ne raportăm la ce se întâmplă în Europa, în aproape toate țările cu tradiție în turism (acele țări în care ponderea turismului în PIB depășește 10%, nu ca în România, unde abia atinge 5%), aș zice că e o creștere justificată. Toate prețurile au crescut, iar operatorii din turism nu pot proceda altfel”, a explicat Cadariu pentru Wall-Street.
Ministrul Turismului a enumerat şi câteva aspecte pozitive observate într-o mini-vacanţă petrecută pe litoralul românesc, înaintând şi unele soluţii pentru problemele încă existente, cum ar fi aglomeraţia pe drumurile dintre staţiuni.
”Într-adevăr, e început de sezon, iar ceea ce spun acum, s-ar putea să nu mai fie valabil în vârful sezonului. Încă se circulă relativ bine între stațiuni, însă aceasta nu înseamnă că nu suntem conștienți de problemele din zonă.”, a spus Daniel Cadariu.
– pe termen scurt, folosirea trenurilor turistice care să oprească numai în stațiuni și care să aibă o frecvență de 7- 10 curse pe zi, ”așa cum se întâmplă în multe dintre stațiunile din Europa”, după cum spune ministrul.
– pe termen lung: încheierea investiției cu drumul rapid până la Mangalia.
Cadariu recomandă românilor să rămână în România și să beneficieze de oportunitățile turistice din țară, însă admite că, într-o democrație, oamenii pot călători unde doresc și când doresc.
Pe lângă aceasta, ministrul precizează că nu ne putem compara din punct de vedere turistic cu Grecia.
”Nu ne putem compara cu țările din sud la turism, înainte de toate, din punct de vedere al vremii, al intervalului de timp în care putem menține sezonul estival. Dar și România are frumusețile ei”, a mai spus acesta.
De asemenea, ministrul mai precizează că trebuie promovate lucrurile pozitive din turismul românesc și să încercăm să evităm evidențierea minusurilor.
”Sunt de acord că deficiențele trebuie arătate și reclamate, dar trebuie să promovăm aspectele pozitive, ceea ce este deja realizat, mai ales dacă noi sperăm să motivăm turiștii să vină în țară. Canalele sociale sunt foarte rapide, iar informațiile negative curg către oameni aproape fără control”, a completat Cadariu.