După ce Comisia Juridică a dat aviz negativ cererii, cu 16 voturi „împotrivă”, cinci „pentru” şi cinci anulate, plenul Camerei Deputaţilor a votat, de asemenea, contra începerii urmăririi penale împotriva lui Daniel Chiţoiu.
248 de deputaţi au votat împotriva începerii urmăririi penale, 108 au votat pentru, iar cinci voturi au fost anulate.
După ce a fost audiat, marţi, de Comisia juridică, Daniel Chițoiu a declarat că nu există nicio dovadă împotriva sa pentru a se începe urmărirea penală așa cum au solicitat procurorii DNA. „Le-am spus colegilor din Comisia juridică că sunt nevinovat, că niciodată nu m-am sustras în a da declarații justiției și în special procurorilor DNA față de modul cum a fost promovată Ordonanța 94/2013 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară. Le-am explicat și le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare și de aprobare în Guvern a acestei Ordonanțe de Urgență, le-am spus că nu am nicio legătură și nu există nicio dovadă la dosar că aș fi organizat acest grup infracțional și am protejat interesele unei societăți din domeniul asigurărilor. După cum au observat și dânșii în dosar nu există nicio dovadă împotriva mea”, a spus Chițoiu după audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.
El a adăugat că este dispus în orice moment să meargă să dea explicațiile necesare justiției privind modul de elaborare a Ordonanței, că a depus note în scris și toate documentele referitoare la modul în care a fost promovat și adoptat actul normativ.
Chițoiu a menționat că amendamentul privind criteriile minime profesionale și reducerea numărului membrilor conducerii ASF de la 11 la 9 sunt angajamente asumate în documentele încheiate, semnate, parafate, aprobate în Guvern și în Parlament cu Fondul Monetar Internațional.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de marţi s-a aflat şi discutarea solicitării procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului liberal Daniel Chiţoiu în dosarul „Carpatica-ASF”, pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.
În această calitate, Daniel Chiţoiu a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului ASF şi prevedea noi cerinţe privind calificările profesionale minime ale acestora.
Președintele PNL, Crin Antonescu, anunțase înaintea voturilor din Comisia juridică şi din plenul Camerei deputaţilor, că aleşii liberali vor vota în Comisia juridică și în plenul Camerei în favoarea începerii urmăririi penale a deputatului liberal Daniel Chițoiu.
„Vom adopta o poziție consecventă, pe care am adoptat-o și în cazul altor solicitări de acest sens. Suntem pentru separația puterilor în stat. Vom da un vot care să nu obstrucționeze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucționează posibilitatea organelor de anchetă de a-și desfășura activitatea. În același timp tot în spiritul separației puterilor în stat avem semne de întrebare de principiu foarte serioase față de o cercetare care se desfășoară în legătură cu un act normativ, că este vorba de un proiect de lege sau că este vorba de o Ordonanță de Urgență. Sigur că nu avem toate elementele, dar vom urmări cu foarte multă atenție acest lucru. Vom vota în favoarea încuviințării pentru ca cercetarea să se poată desfășura și cu atenție foarte mare pentru ca să nu ajungem nici în situația în care organele de anchetă — Parchet, DNA — să fie blocate de Parlament în activitatea lor, dar nici să fim în situația în care DNA sau Parchetul să facă legi atâta vreme cât regimul legilor este altul, cât puterea care legiferează în România este Parlamentul, în cazul OUG sub controlul Parlamentului Guvernul si controlul lor de legalitate și de constituționalitate pe alte filiere”, spunea Antonescu, după ședința grupurilor parlamentare ale PNL şi înaintea votului privind încuviinţarea urmăririi penale.
Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis la sfârșitul lunii februarie Camerei Deputaților cererea DNA prin care se solicită aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Daniel Chițoiu, fost ministru al Finanțelor Publice, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chițoiu a inițiat adoptarea unei ordonanțe de urgență al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracțional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgențe reale și cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.