„Acțiunea de miercuri dimineața este una a Direcției antifraudă și se desfășoară în aceste moment la nivel național, nu numai în București și, din informațiile pe care le deținem, cantitățile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite. Practic, este o acțiune desfășurată pentru combaterea evaziunii fiscale. Suntem în legătură cu cei de la Direcția Antifraudă și vom evalua toate posibilitățile, iar dacă a ajuns pe raft o anumită cantitate de carne, ea o să fie imediat retrasă, dar în acest moment este puțin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare”, a spus ministrul Agriculturii.
În opinia acestuia, toate instituțiile statului care gestionează această zonă lucrează împreună pentru combaterea evaziunii fiscale, însă fenomenul este încă destul de ridicat în sectorul cărnii.
„Din păcate, partea de evaziune fiscală ajunge la un procent extrem de ridicat, de aceea lucrăm împreună cu toate instituțiile care gestionează zona de combatere a evaziunii. Pe zona de importuri de carne din UE și nu numai, evaziunea s-a redus, de la un procent de peste 50% în 2012-2013 la 30-40%, dar încă avem un procent extrem de ridicat. (…) Faptul că o rețea întreagă a fost scoasă la suprafață nu reprezintă decât faptul că autoritățile își fac datoria”, a adăugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
De asemenea, șeful ANSVSA a afirmat că nu există suspiciuni în privința cărnii depistate în depozite pe filiera de evaziune fiscală că ar fi alterată, iar în acțiunea DIICOT de miercuri dimineața inspectorii sanitari veterinari nu au fost solicitați.” Nu există suspiciunea că acea carne depistată în depozite și care este pe filiera de evaziune fiscală ar fi alterată sau în afara termenului de valabilitate. Inspectorii sanitar-veterinari se află acum în control la două depozite din București și când vom avea informații le vom comunica. Este o acțiune a DIICOT și a Direcției Antifraudă pentru care inspectorii sanitar-veterinari nu au fost solicitați. Ceea ce se află pe zona de evaziune fiscală și nu trece printr-un control sanitar-veterinar nu intră în sarcina directă a ANSVSA și a direcțiilor de specialitate. Dacă organele de control nu ne solicită sprijinul, așa cum s-a întâmplat în cazul unor transporturi ilegale din trafic, nu putem confisca marfa și dirija către neutralizare”, a spus Mănăstireanu.
Acesta a precizat că nu știe despre ce carne este vorba și dacă este alterată, dar în cazul în care a plecat pe filiera de evaziune fiscală și în alte județe din țară, va afla în cel mia scurt timp de la DIICOT. El i-a asigurat pe consumatori că tot ceea ce ajunge pe rafturi în comerțul fiscalizat este controlat sanitar-veterinar.
„Carnea alterată nu poate ajunge pe rafturi într-un comerț fiscalizat, iar dacă se întâmplă accidente ca anumite societăți să aibă astfel de carne alterată, aceasta are modificări de culoare, de consistență și de miros. Repet, ceea ce este în comerțul fiscalizat nu prezintă niciun pericol”, a spus președintele ANSVSA.