„Nu s-a pus problema la niciun procesator să crească importurile de lapte în România. De altfel, importurile sunt undeva între 10-15% şi nu au crescut. Problema pe care o înregistrăm este legată de consum şi cred că trebuie să facem mult mai mult decât atât, să recâştigăm încrederea consumatorului”, a declarat Constantin.
El crede că odată ce lucrurile vor fi prezentate joi într-o conferinţă de presă la sediul ANSVSA totul va intra în normal.
Au fost făcute peste 1.000 de analize şi au fost identificate toate fermele cu probleme. Unităţile care aveau probleme cu furajele le-au îndepărtat sau distrus, iar în momentul de faţă şi laptele care provine de la acele firme este bun pentru consum, potrivit ministrului.
„S-au făcut foarte multe analize în această perioadă. Principalul beneficiar al acestor analize, principalul beneficiar al faptului că în România alimentaţia va fi din ce în ce mai sigură este consumatorul”, a spus el.
Oficlialul a arătat că trebuie găsite soluţii pentru ca producătorii de lapte să nu fie afectaţi de scăderea vânzărilor.
„Tot ce este pe raft în momentul de faţă este absolut bun pentru consum. Nu există niciun risc din acest punct de vedere”, a mai spus el.
Constantin spune că a simţit nevoia să convoace o întâlnire cu reprezentanţii industriei laptelui, pentru că a înţeles că în cursul zilei au avut loc câteva evenimente importante.
„Vreau să încercăm împreună să identificăm soluţii şi să ieşim din acest blocaj, care se pare că s-a creat. Problema principală care cred că este clamată de fermieri pe bună dreptate este aceea că ar putea apărea probleme la livrarea laptelui, deci între producători şi procesatori”, a afirmat Constantin.
Vânzările de lapte au scăzut cu aproape 45% în ultimele zile, iar procesatorii au înregistrat pierderi de câteva zeci de miloane de euro din cauza scandalului aflatoxinei, a declarat miercuri Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL.
„O parte din marfă am stocat-o în telemea și o să începem să producem lapte praf până se va relansa consumul”, a afirmat Cojocaru.
El a adăugat că marfa este „ultratestată” și că pe raft nu există niciun produs contaminat.
„Produsele lactate de pe rafturile magazinelor sunt foarte sigure. Nu înțeleg de ce a trebuit să riscăm toată industria românească pentru anumite interese”, a mai spus el.
Vorbind despre scandalul iscat în urmă cu două săptămâni, ministrul consideră că singurul câştigător a fost „consumatorul român” care este sigur că marfa din magazine poate fi consumată fără riscuri. În acelaşi timp, el a adăugat că acţiunea din luna martie „reprezintă cea mai amplă acţiune de control care a existat în România”.
„Cel care a câştigat din acest scandal cred că este consumatorul român. Aici vorbim de 20 de milioane de consumatori din România care astăzi au certitudinea că tot ceea ce se găseşte pe raft este absolut sigur din punctul de vedere al consumului. Ce s-a întâmplat în aceste ultime două săptămâni reprezintă cea mai amplă acţiune de control care a existat în România„, a declarat ministrul la România TV.
Privind durata mare de timp necesară acestor analize, ministrul s-a scuzat spunând că a fost un număr mare de teste care au trebuit efectuate, „peste 1000”. În cursul zilei de joi rezultatele vor fi date publicităţii. Până atunci, ministrul Daniel Constantin garantează cu funcţia că produsele sunt sigure şi că analizele au fost făcute corect.
„S-au facut peste 1000 de analize în România. O probă durează două sau trei zile. Peste 90% din analize sunt gata. Mâine la ora 13 vom prezenta toate rezultatele. Asigur toţi consumatorii că toate produsele sunt sigure. Garantez că toate rezultatele au fost făcute corect. Garantez cu funcţia care este mai puţin importantă în toată acestă ecuţie„, a adăugat el.