„Aprecierea francului elveţian a fost brutală şi a luat pieţele pe neaşteptate. (…) A fost o măsură care a bulversat pieţele şi pentru că amplitudinea a fost extraordinară. (…) Francul elveţian este şi o monedă de rezervă, dincolo de alte utilizări specifice valutelor. În plus, mai există un considerent care acum este tot mai clar că a fost avut în vedere de oficialii autorităţii monetare din Elveţia şi anume că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să lanseze un program important de achiziţii de active, care să încerce să prevină o situaţie tot mai complicată, ilustrată de ceea ce se numeşte deflaţia, adică o scădere a preţurilor în zona euro, care ar complica capacitatea firmelor şi cetăţenilor de a rambursa credite„, a explicat Daniel Dăianu pentru RFI.
Mai mult, acesta consideră că şi „băncile au o responsabilitate foarte mare, fiindcă nu au explicat oamenilor condiţiile în care se contractează aceste credite„.
Soluţii pentru clienţii care au credite în franci elveţieni
Daniel Dăianu a precizat că o posibilă soluţie pentru clienţii cu credite în franci elveţieni este restructurarea datoriei la bănci. „Nimeni nu are de câştigat, nici băncile nu au de câştigat, dimpotrivă, dacă un număr însemnat de cetăţeni, de firme, nu-şi pot onora datoriile, nu pot să plătească. Iar restructurarea ar trebui să fie facilitată acum, când dobânzile sunt mici. Peste tot în lume trebuie să se procedeze la aşa ceva. Deci băncile, în primul rând, ar trebui să fie interesate. Tot astfel şi cetăţenii să încerce să-şi restructureze datoriile”, a explicat Dăianu.
O altă soluţie, în opinia lui Daniel Dăianu, este legată de „împărţirea poverii între părţile implicate„.
Citeşte şi: CURS BNR: Preţurile pentru francul elveţian şi euro CRESC din nou