Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de soluţii care să nu ducă oamenii la disperare. Lucrurile nu merg bine din cauza deciziilor greşite sau ineficiente ale Guvernului”

Greşelile guvernanţilor produc confuzie în minţile oamenilor, care au din ce în ce mai puţină încredere în autorităţi, este de părere Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. Iar fenomenul este întâlnit nu doar în România, ci multe state UE, dar şi peste Ocean.
Oana Anghel
28 sept. 2021, 13:47
Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă:

Daniel Dăianu a declarat, în cadrul dezbaterii „Economie post-pandemie„, că, fără o guvernare responsabilă, războiul pandemic nu se va încheia.

Noi vorbim adesea despre ştiri false. Să nu mergem pe o pistă înşelătoare şi să credem că din cauza acestor fake news lucrurile nu merg bine. Şi aici îşi au originea şi deciziile greşite sau decizii fără eficacitate ale guvernelor. Sunt şi multe erori mari în actul de guvernare. Greşelile din actul de guvernare pun sămânţă de confuzii şi amplifică deficitul de încredere în guvernare, pe care îl vedem în numeroase state membre ale Uniunii Europene, dar şi peste Ocean.

De aici derivă o mare dilemă. Acele scenarii distopice pot deveni uşor aievea… Actul de guvernare are nevoie de responsabilitate, de luciditate, de persuasiune, sinceritate şi de ieşirea din logica luptei strict pentru putere, pe care adesea o vedem. În vremuri de război, ai nevoie de guvernare responsabilă. Atunci se verifică, într-adevăr, calitatea guvernării. În martie, am spus că lupta cu pandemia este ca un război şi acest război continuă„, a afirmat Dăianu, potrivit Agerpres.

Citeste si Deficitul bugetar în România a scăzut. Explicaţiile date de Ministerul de Finanţe

Acesta a adăugat că sunt state în UE, precum Olanda şi Belgia, în care, deşi există crize politice, administraţia funcţionează şi este foarte puternică.

Lecţia din Belgia şi Olanda este următoarea: chiar dacă nu eşti capabil să formezi un guvern luni de zile sau chiar mai mult, trebuie să ai nişte structuri birocratice solide, în sensul pozitiv, care să permită să funcţioneze. Adică treburile publice să fie ţinute într-un regim de rezolvare care să nu conducă cetăţenii la disperare. În cazul Olandei şi Belgiei, vorbim despre ţări cu instituţii puternice. Sunt şi alte ţări unde lucrurile sunt mai complicate„, a apreciat fostul ministru de Finanţe.

În viziunea preşedintelui Consiliului Fiscal, vizitele pe care şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le efectuează în fiecare stat-membru arată că Uniunea Europeană „are nevoie de o politică industrială, de o intervenţie inteligentă, fermă, pe termen lung„.

Citeste si Lovitură pentru românii cu credite în lei. Indicii ROBOR în funcţie de care se calculează ratele au urcat semnificativ

Lucrurile merg înainte, dar situaţia nu s-a schimbat dramatic în bine. Aş spune că, din păcate, în afară de vaccinurile care sunt marea ştire a anului trecut şi care oferă şansa de a ieşi din această criză foarte mare, lucrurile devin din ce în ce mai complicate şi sunt însoţite de mult tumult politic, cam peste tot în lumea dezvoltată.

Faptul că doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitează fiecare ţară cu care se semnează PNRR arată starea de spirit, urgenţa, grija şi îngrijorarea. Nu numai Comisia Europeană gândeşte că Uniunea are nevoie de o politică industrială, de o intervenţie inteligentă, fermă, pe termen lung pentru a se reaşeza într-o matcă mult mai robustă. Dar vedeţi că şi vizita la Bucureşti a fost parţial umbrită de criza politică…

Trăim vremuri în care marile rupturi descumpănesc actul de guvernare, societatea şi este foarte greu să te adaptezi la asemenea momente extraordinar de dificile„, a mai spus Daniel Dăianu.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii