„Apoi, mi-ar plăcea ca să reușesc să încep să implementez unele lucruri din programul de guvernare, iar dacă mă gândesc la învățământul preuniversitar, cu siguranță trebuie să lansăm și să definitivăm planurile-cadru”, a declarat ministrul Daniel David.
Acesta a explicat, la Digi 24, că pentru învățământul superior, o prioritate va fi stabilirea unor indicatori pentru salarizare, însă a ținut să sublinieze că acest lucru nu se va limita doar la salarii, ci va include și bonusuri, „dincolo de un salariu pe care eu îl consider că trebuie să fie decent, pe măsura rolului social pe care îl are un profesor în zona învățământului superior”.
De asemenea, ministrul a precizat că își dorește lansarea criteriilor pentru posturile de profesor și conferențiar, dar și inițierea unei mici reforme pentru ca universitățile să definească clar misiunea lor, astfel încât să poată fi susținute mai eficient.
În ceea ce privește cercetarea, Daniel David a declarat că în prezent se află într-o etapă de evaluare a unităților de cercetare-dezvoltare, care vor fi ulterior reorganizate în funcție de rezultatele evaluării.
„Suntem în faza în care evaluăm toate unitățile de cercetare-dezvoltare care vor fi după aceea sigur reorganizate în funcție de rezultatul evaluării”, a spus acesta.
Ministrul a abordat și tema alfabetizării științifice, menționând lansarea unei platforme care să contracareze pseudo-știința, având în vedere contextul actual de manipulare și fake news.
„Având în vedere contextul general, internațional, de manipulare, fake news și atacuri la democrație, mi-ar plăcea să punem în practică platforma pentru alfabetizarea științifică”, a adăugat Daniel David.
Referitor la resursele financiare, acesta a explicat că, la momentul acceptării funcției, a discutat cu liderii coaliției despre bugetul anticipat și este optimist privind creșterea alocărilor pentru educație.
„Am vrut să unim cele două ministere, Educația și Cercetarea, pentru a putea avea o abordare integrată, așa cum este normal, și am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională și este considerată, prin angajamentul coaliției, prin angajamentul primului-ministru”, a afirmat ministrul.
Întrebat dacă i s-a promis un procent de 6% din PIB pentru educație, Daniel David a răspuns: „Nu, n-am avut aşa ceva”, dar a precizat că, în prezent, se alocă aproximativ 15% din bugetul general consolidat pentru educație, atât pentru învățământul superior, cât și pentru cel preuniversitar, iar cercetării îi sunt destinați aproximativ 1% din PIB.
Ministrul Educației a abordat și impactul Ordonanței Trenuleț asupra educației, subliniind că deși nu se vor face reduceri salariale, unele majorări promise anterior nu vor fi implementate.
„Sunt câteva modificări, altfel spus, chiar dacă nu e vorba de a tăia din salarii sau a tăia lucruri, nu mai cresc, deşi au fost aceste promisiuni şi ca urmare a grevei care a avut loc în sistem”, a spus ministrul.
Acesta a subliniat că premierul este conștient de aceste promisiuni și că, în funcție de cum va evolua economia, acestea vor deveni „prioritățile priorității”.
Referitor la prima de carieră didactică acordată personalului din învățământ, Daniel David a spus că aceasta va fi finanțată din fonduri europene.
„Ştiu că ministrul Fondurilor europene este deja în discuţie cu comisarul european pentru a putea demara un astfel de program din fondurile care revin în România”, a explicat ministrul.
În final, Daniel David a recunoscut nemulțumirile studenților legate de reducerea beneficiilor, inclusiv transportul gratuit și fondul pentru burse.
„Eu zic că educaţia a fost tratată, oarecum, ca prioritate naţională, în discuţiile pe care le-am avut”, a afirmat ministrul, adăugând că, deși nu toate cerințele studenților pot fi îndeplinite deocamdată, „sunt unele lucruri care au cât s-a putut zona educaţiei şi cercetării, cu siguranţă nu reprezintă zona de mare pierdere”.