Daniel Dines a câştigat 700 milioane de dolari. Unul dintre fondatorii UiPath deţine 27 de milioane de acţiuni clasa A şi 82,4 milioane de acţiuni clasa B. La preţurile curente de tranzacţionare, averea lui Dines este de circa 8,3 miliarde de dolari, în creştere cu 2 mld. dolari în doar două zile.
Astfel, cel mai valoros produs al industriei de IT din România este cotat la o valoare de piaţă de aproape 40 mld. dolari.
Daniel Dines, 49 de ani, cel care conduce UiPath fiind şi unul dintre fondatori, dar şi acţionar semnificativ, se poziţionează pe locul 464 în clasamentul Forbes al celor mai mai bogate persoane în anul 2021, cu o avere estimată de publicaţia americană la 6 miliarde de dolari în urma listării de ieri la New York a UiPath.
Doar doi români sunt incluşi pe lista Forbes a celor mai bogate persoane, Daniel Dines şi Ion Ţiriac – pe locul 1915 cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Spre comparaţie, primul loc este ocupat de Jeff Bezos, fondator al Amazon, cu o avere de 196 miliarde de dolari, scrie Mediafax.
Pe 21 aprilie 2021 la bursa de la New York a intrat la tranzacţionare UiPath – primul unicorn românesc, valoarea de piaţă fiind stabilită de investitori la 37,7 miliarde de dolari la un preţ de 69 de dolari pe acţiune.
Compania UiPath a fost fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver. Dines l-a recrutat pe Tîrcă mai întâi ca angajat, iar apoi l-a cooptat în calitate de cofondator. Și în prospectul din SUA, Marius Tîrcă figurează drept „persoană-cheie”.
UiPath a devenit, între timp, lider mondial în domeniul automatizărilor software (RPA – robotic process automation), soluții care eliberează angajații din diferite firme de sarcini repetitive la job pentru a se putea ocupa de activități mai creative. Concurența pe această piață este însă puternică, cei mai mari rivali ai românilor de la UiPath fiind companiile Automation Anywhere, Blue Prism, NICE, Pegasystems.