Alegeri parlamentare 2020. „Președintele Orban a declarat, ca și alți lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP și UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obținerea majorității, indiscutabil, intră în discuție și USR PLUS” a spus Daniel Fenechiu, la RFI.
Solicitat să clarifice dacă USR-PLUS nu este prima variantă pentru PNL, liderul senatorilor PNL a răspuns: ”Nu, prima variantă sunt partidele din Partidul Popular European, în speță PMP și UDMR (…). USR-PLUS rămâne o variantă indiscutabilă, dar în primul plan avem în vedere colaborarea cu partidele din PPE. Cred că e o chestiune firească, pe linie europeană, pe linie doctrinară, nu cred că asta e o problemă care să deranjeze, pentru că da, există posibilitatea să facem Guvernul și cu USR-PLUS”.
SONDAJ CURS: PNL pierde teren în faţa PSD, alianţa USR-PLUS este în creştere
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL a susţinut întotdeauna iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” şi că va vota pentru aceasta.
„Cu siguranţă, pentru. PNL a susţinut întotdeauna „Fără penali”. Preşedintele Klaus Iohannis a şi iniţiat un referendum complementar, să zic aşa, bine, un referendum diferit, care a fost votat de peste şapte milioane de români. Împreună cu USR-ul, am formulat nişte amendamente la Camera Deputaţilor, amendamente care au fost respinse. Astăzi urmează să vedem ce decide majoritatea parlamentară, că noi nu avem majoritatea acolo. Iniţiativa „Fără penali” nu are raport la Comisia Juridică şi, potrivit practicii, nu ar putea fi discutat. Cu toate astea, noi susţinem ca să fie discutat în plen, sărim comisia şi făcând inclusiv discuţiile, amendamentele şi toate discuţiile tehnice în plen. Dacă se va putea acest lucru, vom susţine evident şi amendamentele convenite împreună cu USR-ul la discuţia din Camera Deputaţilor şi da, vom susţine iniţiativa „Fără penali”, pentru că România are nevoie de o viaţă politică curată”, a afirmat el.
Senatul are pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, raportul de admitere al Comisiei juridice şi respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul de lege prin care Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul. Iniţiativa legislativă urmează să fie votată într-un plen de către Senat, în calitate de prim for sesizat. Conform hotărârii Executivului, alegerile generale au loc pe 6 decembrie.
Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a afirmat luni că săptămâna aceasta Senatul va încerca din nou să voteze proiectul de lege prin care Legislativul decide data alegerilor generale şi nu Executivul.
Senatul nu a avut cvorum marţea trecută să discute proiectul, iar Biroul permanent nu a întrunit prezenţa necesară de şedinţă pentru a schimba secretarul conducerii forului legislativ Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat întrunirile.
Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat pe 3 noiembrie că din totalul necesar de 68 de senatori şi-au înregistrat prezenţa doar 62, prin urmare nu a fost întrunit cvorumul necesar de şedinţă. Plenul avea pe ordinea de zi încetarea statutului de membru şi secretar al Biroului permanent al forului legislativ a lui Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat alături de PNL şi USR şedinţele conducerii Senatului în care trebuia să aprobe trimiterea la comisia juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ.
Pe ordinea de zi a plenului de marţea trecută al Senatului era înscris proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi secretar al Senatului a lui Ion Ganea, precum şi alegerea unor membri ai Biroului permanent al forului legislativ.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu, membru în Biroul permanent a declarat la începutul săptămânii trecute, pentru News.ro, că şeful forului legislativ Robert Cazanciuc a convocat un plen pentru ziua de marţi, fără a exista o ordine de zi aprobată în prealabil în Biroul Permanent, şedinţă care nu a fost ţinută din nou luni din cauza lipsei de cvorum. Ea a adăugat că PNL va apela la toate pârghiile legale, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la această decizie neregulamentară a social-democratului.
Liberalii vor analiza „şi în ce măsura comportamentul lui Cazanciuc se încadrează la abuz in serviciu, pentru că aşa pare”, a mai spus Gorghiu.