Daniel Funeriu, fost ministrul al Educației, a scris pe Facebook despre experiența de a mânca insecte. „Am mâncat insecte și scorpioni împreună cu Arleen Ionescu și Laurent Milesi în China.
Nu prea au un gust definit, e un aport proteic și atât. Nici nu se compară cu o carne bine pregătită. Oricine sugerează că ar trebui încurajată înlocuirea cărnii cu insecte e dus cu pluta. Toată discuția despre cât de nociv este consumul de carne pentru mediu e o prostie care, din păcate, se intensifică împinsă de mediile progresiste.
Având în vedere agresivitatea cu care au fost împinse elemente din agenda progresistă îi înțeleg, chiar dacă nu fac parte dintre ei, pe cei care se tem că de la aprobarea insectelor pentru consum se va ajunge la ubicuitatea lor în dietă.“, a scris Daniel Funeriu.
De curând, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a respins planurile Uniunii Europene a de a înlocui mâncarea tradițională cu o „dietă” bazată pe gândaci, insecte și altele asemenea.
Reamintim că Uniunea Europeană a conceput programul „Farm to Fork” , prin care se urmărește trecerea la un sistem alimentar „corect, sănătos și prietenos cu mediul”.
Printre dezideratele acestui program se găsește și „reproiectarea sistemelor alimentare de azi, care sunt responsabile pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră (GHG), consumă mari cantități de resurse naturale, rezultă în pierderea biodiversității”, după cum scrie pe siteul Comisiei.
(…) Salvarea planetei este lucrarea terenurilor (n.r. – nu mâncarea de insecte) și trebuie să le lucrăm în România (…) Și lăcusta, și toate celelalte insecte tot din sol se hrănesc cu verdeață. Ați văzut o lăcustă care nu se oprește să mănânce verdeață? Este acum o presiune, sunt tot felul de interpretări, preocupări excentrice.
Viitorul alimentar este acela de a cultiva terenurile, să o facem la timp, să păstrăm tradițiile de cultură și tradițiile privind hrana. Un ou de găină să fie înlocuit de altceva? Sub nicio formă!”, a punctat Petre Daea, duminică seara, pentru România TV.
Criza alimentară şi cea energetică, provocate ca urmare a încălzirii globale, a pandemiei şi războiului din Ucraina, împinge UE la măsuri disperate pentru a preveni foametea în viitorul apropiat.
Din cauza suprapopulării şi a cererii tot mai crescută de carne animală, producţia agricolă nu va face faţă, iar friptura ar putea deveni un lux ca şampania, raporta Bloomberg în 2021. Avem insuficiente animalle şi suprafeţe agricole pentru a satisface nevoile a 9 – 10 miliarde de oameni din 2050, iar producţia globală de alimente ar trebui să fie dublată.