Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, i-a invitat, luni, la ora 12.00, pe ultimii trei miniştri ai Educaţiei, respectiv Daniel Funeriu, Cătălin Baba şi Ioan Mang, la o întâlnire privind probleme legate de învăţământul superior, printre care şi cifra de şcolarizare.
Fostul ministru al Educţaiei, Daniel Funeriu, a spus că rămâne deschis dialogului instituţional, dar că nu poate sta la aceeaşi masă cu un plagiator, făcând referire la fostul ministru Ioan Mang. La rândul lui, Cătălin Baba a declarat că nu va veni la întâlnirea de luni, de la Ministerul Educaţiei.
Liviu Pop declara, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că el, fiind din preuniversitar, nu stăpâneşte învăţământul superior, de aceea se va întâlni luni cu ultimii trei miniştri ai Educaţiei, pe care vrea să îi consulte pe acest subiect.
Întrebat de ce la întâlnirea de luni l-a invitat şi pe fostul ministru Ioan Mang, care a fost doar o săptămână la conducerea Ministerului Educaţiei, iar în acest interval nu a făcut altceva decât să răspundă acuzaţiilor de plagiat, Liviu Pop a reafirmat că el vine din preuniversitar şi are nevoie ca miercuri să aibă cifra de şcolarizare.
„Vin din mediul preuniveristar. Am nevoie ca miercuri să pun Hotărârea de Guvern privind cifra de şcolarizare, care trebuia pusă înainte de 1 martie. La preuniversitar mă mai pricep şi este OK, cea universitară, pe care trebuie să mi-o asum ca ministru, nu o stăpânesc în totalitate, să fim cu cărţile pe masă. Fiind din mediul preuniversitar nu am avut contact cu mediul universitar. Nu este o prioritate să dau vina, să caut vinovaţi”, a precizat Liviu Pop.
Atât Cătălin Baba, cât şi Daniel Funeriu au reacţionat în ultimele zile faţă de declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang cu privire la anumite nereguli care ar fi fost săvârşite în perioada mandatelor miniştrilor PDL.
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu declara că Guvernul are o misiune simplă în educaţie, şi anume să aplice neîntârziat Legea educaţiei.
„Acest guvern a găsit ministerul la cheie. Cu certitudine nu pot discuta despre viitorul învăţământului românesc cu un plagiator. Îi las domnului Ponta privilegiul de a avea astfel de experţi”, a spus Funeriu.
Declaraţia a fost făcută după ce Ioan Mang a spus că la preluarea Educaţiei a găsit lucruri grave, precum faptul că documentele contractuale de service pentru întreţinerea şi supravegherea bazelor de date pentru examenele naţionale, inclusiv de bacalaureat, nu sunt semnate, urmând să fie încheiate prin încredinţare directă.
Mang a mai susţinut că fostul Guvern a transferat 200 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei către Fondul de rezervă, banii fiind acordaţi ulterior primăriilor PDL.
Ulterior, premierul Victor Ponta a acuzat fostul Guvern Ungureanu că, în luna aprilie, a retras domeniului educaţiei 30 milioane lei, bani pe care i-a transferat la Fondul de rezervă şi ulterior către primăriile PDL.
El a arătat că banii au fost retraşi în două tranşe, de 11 milioane lei şi 19 milioane lei, şi a susţinut că actualul Guvern nu va mai tăia din bugetul Ministerului Educaţiei până la sfârşitul acestui an.
În replică, fostul ministru Cătălin Baba a declarat că niciun leu din banii alocaţi de Ministerul Educaţiei pentru Fondul de rezervă al Guvernului nu a ajuns la primării ale PDL şi că premierul Ponta a spus „un neadevăr” atunci când a afirmat contrariul.
„Ministerul Educaţiei a alocat pentru fondul de rezervă 30 de milioane de lei, din care au fost cheltuiţi 11 milioane, pentru suplimentarea fondurilor necesare achiziţiei mobilierului clasei pregătitoare, achiziţia fiind în licitaţie pe SEAP. Restul de 19 milioane de lei au rămas în buget, putând fi utilizaţi de guvernul Ponta pentru educaţie, inclusiv pentru majorarea sumelor acodate cadrele didactice implicate în examenele naţionale”, a precizat fostul ministru al Educaţiei.
Cătălin Baba a comentat şi afirmaţia ministrului demisionar al Educaţiei potrivit căreia fostul Guvern a transferat 200 milioane lei din bugetul Ministerului Educaţiei către Fondul de rezervă, banii fiind acordaţi ulterior primăriilor PDL.
„Suma de 200 milioane de lei, despre care ministrul demisionar Mang a spus că aş fi alocat-o primăriilor, nu există. Dacă ar fi fost adevărat, ar trebuie să existe o hotărâre de guvern în acest sens, un ordin de ministru, iar documentul s-ar găsi în Monitorul Oficial. Este din nou o dovadă că reprezentanţii cabinetului Ponta nu cunosc mecanismele financiare ale guvernării. Ar fi bine să se informeze”, a spus Baba.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că a suspendat toate plăţile în minister, după ce premierul i-a cerut să dispună auditarea achiziţiilor pregătite de fosta conducere a instituţiei pentru dotarea claselor pregătitoare.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Liviu Pop să dispună imediat auditarea şi, dacă este cazul, suspendarea achiziţiilor pregătite de fosta conducere a ministerului de resort pentru dotarea claselor pregătitoare. El şi-a justificat solicitarea arătând că în spatele atacurilor la adresa persoanelor nominalizate de actualul Guvern pentru postul de ministru se află interese financiare.