„Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și, la o primă vedere, iarăși repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși inițial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noștri instituționali, atât din serviciile de informații, cât și din Poliție. Ne vom face treaba în ceea ce privește această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei”, a afirmat Daniel Horodniceanu, citta de Agerpres.
El a precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituționali din străinătate.
Procurorul-șef al DIICOT a adăugat că nu a avut, luni dimineața, discuții cu cei de la serviciile de informații cu privire la un posibil trafic de armament în nordul României.
„Nu vă pot spune exact cum procedăm, pentru că nici nu aș vrea să mă fac portavocea Parchetului într-o perspectivă de informare a presupușilor traficanți”, a spus Horodniceanu.
Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportajîn care apar doi presupuși traficanți de arme din România, dispuși să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală.
După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.
”Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.
”Le aducem din Ucraina împreună cu muniția, cât de multe doriți”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanți de arme. El a precizat că banda lui se ocupă doar de arme de foc, dar are legături strânse cu altă bandă, specializată în armament greu, grenade și mine. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici erau și puști cu lunetă, de ultimă generație. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr.
Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, notează Sky News.