Daniel Horodniceanu, despre modificarea competențelor DIICOT: Nu a fost dorinţa noastră; am avut tot timpul opoziţie de la MAI

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, și-a exprimat joi nemulțumirea cu privire la modificarea unor competențe ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, așa cum prevede o ordonanță de urgență adoptată recent de Guvern.
Filip Stan
17 nov. 2016, 13:51
Daniel Horodniceanu, despre modificarea competențelor DIICOT: Nu a fost dorinţa noastră; am avut tot timpul opoziţie de la MAI

„Într-un grup de lucru am făcut o analiză pe necesități în ceea ce privește activitatea anterioară a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare și care urmau să fie baza unei strategii viitoare a dezvoltării DIICOT. Acestea au fost puse într-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justiției încă din 2015 și care a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisă ordonanța de urgență a Guvernului”, a spus Horodniceanu, într-o conferință de presă.

El a arătat că această ordonanță este un pas bun în dezvoltarea DIICOT, însă nu toate instrumentele identificate în proiectul inițial se găsesc și în OUG.

Mai mult, Horodniceanu a menționat că DIICOT a avut „tot timpul” o opoziție din partea Ministerului de Interne, în legătură cu preluare polițiștilor de la Judiciar.

„Din păcate, nu toate celelalte ministere au înțeles necesitatea modificărilor legislative. Am avut tot timpul o opoziție de la mai multe ministere, în special de la Ministerul de Interne. (…) În proiectul inițial, se stipula preluarea de către DIICOT a 290 de polițiști, care urmau să se constituie în unități de suport”, a precizat Horodniceanu.

Întrebat dacă îl nemulțumește ceva la această ordonanță, Horodniceanu a răspuns: „Sigur că da. Sunt vizibile. Uitați-vă la proiectul depus pe site-ul MJ în aprilie 2016 și la ce a ieșit ieri. Unitățile de suport care erau prevăzute în proiectul inițial și pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justiției le-a susținut nu au putut fi adăugate în acest moment capacității DIICOT din mai multe motive”.

Deși spune că această modificare a legii de funcționare și organizare a DIICOT era necesară și trebuia să fie operată de mai mulți ani, el este de părere că, în viitor, instituția își va recupera o parte din instrumentele pe care, la un anumit moment, le-a avut.

Potrivit lui Horodniceanu, ordonanța de urgență prevede că DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscală, însă el a precizat că dosarele deschise deja rămân în lucru aici.

„Dosarele de evaziune fiscală de la DIICOT rămân în lucru. Niciun dosar de evaziune fiscală aflat în lucru la DIICOT nu va fi declinat. Nu a fost dorința DIICOT-ului de modificare a competenței. S-a considerat că este mai important ca toate cauzele de acest fel să fie într-un singur loc, adică la parchetele regulare. Vom vedea, pentru că vom face o analiză în perioada următoare, peste un an, în speță. Noi am făcut o analiză pe dosarele pe care le avem în lucru și peste un an vom vedea cum este gestionat acest fenomen. În acest moment, la DIICOT sunt în jur de 320 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 milioane de lei. Acestea rămân în lucru la DIICOT, dar DIICOT nu va mai lucra dosare noi de evaziune fiscală, cel puțin o perioadă. Dar asta nu a fost dorința noastră”, a mai spus Horodniceanu.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat miercuri adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care reglementează activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, apreciind că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT „în oglindă la nivelul DNA”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Legea pentru șoferi începători pe care mulți nu o o respectă. Riscul de accidente este mult mai mare
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
Playtech.ro
Ce faci dacă găseşti bani rămași în fanta bancomatului. Unii profită din plin de...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Se retrag SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare și pentru acest scenariu”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zilele în care va ninge viscolit în luna martie. Surprize mari și în aprilie și mai
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. A primit azi singurul document de care mai avea nevoie. E oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Protest violent la Sofia: suporteri ai partidului Renaștere se opun introducerii euro
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară