Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat miercuri, în calitate de invitat special la Conferinţa Naţională: „NATO la 70 de ani: între realizări, provocări şi oportunităţi”, organizată de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO).
În discursul susţinut cu acest prilej, Daniel Ioniţă s-a referit la valorile şi liniile de acţiune ale Alianţei Nord-Atlantice, la rolul României în cadrul NATO, la contribuţia sa la Parteneriatul Estic, precum şi la rolul NATO în conceptul de ‘securitate colectivă’, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în R. Moldova.
‘România este un promotor al continuării politicii Uşilor Deschise a Alianţei şi de angajare în dialog şi cooperare constructivă a tuturor partenerilor. Istoria ne arată că opţiunea de a adera la NATO a tot mai multor state a făcut posibilă promovarea unui climat de pace şi stabilitate, a deschis noi posibilităţi de cooperare şi a generat cadrul pentru o construcţie euroatlantică bazată pe valori comune, pace şi democraţie. România respectă pe deplin prevederile Constituţionale ale Republicii Moldova şi ştie că decizia de avansare şi coordonatele cooperării sale cu NATO aparţin exclusiv Chişinăului. România susţine prin proiecte concrete şi programe dedicate, inclusiv în plan militar, eforturile de reformă şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova’, a declarat Daniel Ioniţă, informează Agerpres.
Evenimentul s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri privind evoluţiile actuale din cadrul NATO şi a relaţiilor NATO-Republica Moldova. Au fost abordate o serie de subiecte de interes, precum rolul NATO la nivel global şi regional, Parteneriatul pentru Pace dintre NATO, precum şi cooperarea Republicii Moldova cu Alianţa.
Evenimentul a reunit oficiali şi diplomaţi din Republica Moldova şi state membre ale NATO, experţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, organizaţiilor societăţii civile şi think-tank-urilor, mediului academic, studenţilor şi mass-media din Republica Moldova.