Daniel Morar, încă şase luni la şefia DNA. Kovesi i-a prelungit mandatul

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus, vineri, prelungirea delegării lui Daniel Morar în funcţia de procuror şef al DNA, pentru încă şase luni.
Romania TV
03 aug. 2012, 06:11
Daniel Morar, încă şase luni la şefia DNA. Kovesi i-a prelungit mandatul

„Prin ordin al doamnei Laura Codruţa Kövesi, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din data de 03.08.2012 s-a dispus delegarea domnului procuror Daniel Marius Morar în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Delegarea este dispusă începând cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de 6 luni, deoarece actuala delegare a domnului procuror Daniel Marius Morar va expira la data de 12.08.2012”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Conform procedurii, Daniel Morar şi-a înaintat, joi, consimţământul de a rămâne în poziţia de şef al DNA până la desemnarea unui succesor, potrivit unor surse judiciare, scrie Mediafax.

Având în vedere că ministrul Justiţiei nu a făcut încă o propunere de numire în funcţia de procuror şef al DNA, delegarea lui Daniel Morar în această funcţie putea fi prelungită, potrivit legii, pentru încă şase luni.

În 18 iulie, Codruţa Kovesi afirma că îl va delega pe Daniel Morar pe funcţia de procuror şef al DNA, dacă „nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană”.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului şef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, iar în condiţiile în care vremurile sunt „prea fierbinţi”, orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.

„Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziţie importantă. Nu doresc să amestec justiţia cu turbulenţele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci când discutăm (propunerea de numire, n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat”, a susţinut atunci Titus Corlăţean, adăugând că instituţia DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.

Pe de altă parte, Codruţa Kovesi a punctat faptul că sunt şi alte funcţii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al României trebuie „să-şi facă echipa, să-şi aleagă oamenii”, întrucât este extrem de importantă colaborarea.

Mandatul Codruţei Kovesi – care a deţinut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al României – expiră în 2 octombrie.

Kovesi a arătat că este vacant postul de prim-adjunct al procurorului general, adică a doua poziţiee după cea de şef al Ministerului Public. De asemenea, sunt vacante funcţiile de adjuncţi ai procurorului şef al DNA, de şef de Secţie Urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi alte poziţii de şefi.

Ministrul Justiţiei este cel care face propuneri pentru funcţiile de procuror general, procuror şef al DNA, pentru adjuncţi ai acestora, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmând a-şi da avizul, după care preşedintele este cel care face numirile.

Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare notează că „viitoarele numiri în funcţie a noului procuror general şi a procurorului şef al DNA vor fi indicatori esenţiali privind caracterul durabil al reformei”.

„Viitoarele numiri în posturile de procuror general, procuror şef al DNA şi în alte posturi importante în cadrul parchetelor reprezintă o oportunitate de a demonstra că factorii de decizie politici şi din sistemul judiciar sprijină pe deplin instrumentarea strictă şi independentă a cazurilor de corupţie. Acest lucru impune un proces transparent şi obiectiv de numire în funcţie, conform cadrului legal existent, prin organizarea unui concurs deschis cu criterii clare, care să vizeze cei mai buni candidaţi posibili pentru aceste funcţii de conducere”, a recomandat CE.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a invitat oficial, în 18 iulie, pe toţi procurorii care îndeplinesc criteriile pentru a ocupa postul de procuror general şi şef al DNA să îşi depună candidatura în acest sens la minister, adăugând că au fost „presiuni şi atacuri” pentru a avansa propuneri dorite de Traian Băsescu.

„Lansez în mod public această invitaţie pentru ca toţi procurorii, răspunzând acestor criterii şi exigenţe înalte, să prezinte la Ministerul Justiţiei candidatura şi proiectul de management profesional care să poată fi evaluate de ministrul Justiţiei înainte de a lua o decizie privind nominalizarea. Au existat în aceste săptămâni, există şi cu siguranţă vor mai exista foarte multe atacuri, presiuni, provocări şi manipulări care să mă forţeze să fac propunerile dorite de Traian Băsescu. Reafirm că voi respecta criteriile şi procedura legală”, a spus Corlăţean, la sediul Guvernului.

Potrivit demnitarului, viitorii candidaţi trebuie să îndeplinească criteriile de integritate, independenţă şi profesionalism şi să prezinte şi un proiect de management profesional.

 

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București