„Am decis, pentru a nu crea probleme, să mă retrag din această funcţie. I-am spus domnului preşedinte Traian Băsescu decizia mea, iar după numirea la Curtea Constituţională trebuia să fi devenit evident pentru oricine că nu mai am o miză personală în ocuparea vreuneia din cele două funcţii mult-discutate”, a anunţat Daniel Morar.
Acesta a precizat că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea lui în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„Nu am nicio îndoială cu privire la legalitatea procedurii de detaşare a mea în fruntea Ministerului Public, dar când preşedintele României şi primul-ministru spun că este o problemă mare de constituţionalitate şi că tu, Daniel Morar, eşti o problemă şi că blochezi numirile procurorilor-şefi, trebuie să pleci„, a declarat Morar.
În ceea ce priveşte afirmaţiile pentru care a fost criticat de către Victor Ponta şi Traian Băsescu, Morar a afirmat că a vrut doar să se asigure că în fruntea DNA vor ajunge cei mai buni oameni pe care această instituţie îi are.
„Am vrut să-i dau preşedintelui Traian Băsescu marja de negociere pentru ca la conducerea Parchetului General şi a DNA să ajungă cei mai buni oameni. Nu medii, nu buni pentru că şi performanţele lor vor fi doar medii sau bune. În această notă trebuie înţelească opinia pe care am exprimat-o„, a spus procurorul.
Morar este nemulţumit însă de faptul că nu este luată în calcul opinia procurorilor în ceea ce priveşte subiectul numirilor din Parchete.
„Nu am intenţionat să încalc dreptul primului-ministru de a face o propunere şi pe cel al preşedintelui României de a numi. Era doar o atitudine, dar am văzut aseară că nu am dreptul la această atitudine, că este doar o problemă a decidenţilor politici şi că nu contează opinia procurorilor„, a spus şeful interimar al Ministerului Public.
Acesta susţine că nu există nicio miză personală pentru el în numirea procurorilor-şefi, din moment ce a renunţat la posibilitatea numirii ca procuror general.
„În România, era o intensă dezbatere despre numele celor care vor conduce Ministerul Public. În curând a apărut şi o certitudine, că oricine poate fi procuror general, mai puţin Daniel Morar. Deşi criticabilă, am acceptat această opinie pe care a spus-o fostul ministru de Justiţie, primul-ministru şi preşedintele Senatului. Am decis să mă retrag din cursă, i-am spus preşedintelui acest lucru şi trebuie să devină evident pentru oricine că nu mai am nicio miză personală”, a afirmat Morar.
El a arătat că a acceptat să rămână interimar în fruntea DNA şi apoi a Parchetului General pentru a proteja procurorii care instrumentau dosare „grele”. „Am vrut să schimb ideea societăţii româneşti despre justiţie, că oricine corupe şi că oricine se lasă corupt trebuie să ajungă la închisoare”, a mai spus Daniel Morar.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, la România TV, că Daniel Morar „încearcă să conducă o grevă” la DNA şi că el l-a îndemnat pe Călin Nistor, şeful interimar al DNA, să nu accepte propunerea pentru funcţia de adjunct.
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, de asemenea joi seară, fostului şef al DNA, Daniel Morar, care a contestat propunerea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, că articolul de lege care stabileşte procesul şi procedura de desemnare a procurorilor nu prevede ca şeful instituţiei să vină din sistem, ci doar să aibă o vechime de 10 ani ca magistrat.
„Nu procurorii decid nominalizările. Singurele restricţii sunt vechime 10 ani ca procuror sau judecător şi perioada mandatului: trei ani. Nu spune că la DNA se numesc numai procurori de la DNA. Procurorul e procuror şi aplică legea indiferent unde face serviciul”, a subliniat Traian Băsescu.
Daniel Morar a atacat-o, marţi, la România TV, pe Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu are ce căuta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA un om care nu a lucrat în DNA. Dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează procurorilor din DNA. Una dintre cerinţele Comisiei Europene a fost ca următorul şef DNA să aibă expertiză şi un CV în anticorupţie, iar doamna Kovesi nu are aşa ceva”, a spus Daniel Morar.