„Nici eu, nici măcar vreun membru al familiei mele nu suntem şi nu am fost membri de partid. Nici înainte de ’89, nici după. Şi asta e o realizare, nu? Nu avem şi nu împărtăşim ideologii politice. Doar că vrem să trăim într-o societate democratică, nu una în care politicienii decid ce să gândeşti şi ce să vorbeşti sau în care eşti pus la zid când susţii independenţa justiţiei sau în care batjocura e confundată cu umorul ori viaţa privată îţi este invadată prin încălcarea legii. În ţară în care vreau eu să trăiesc, politicienii sunt în slujba ţării, cetăţenii trăiesc în demnitate, magistraţii sunt independenţi şi respectaţi, presa e liberă, iar legea e egală pentru toţi„, a precizat Cristi Dănileţ.
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la România TV, că alegerea unui procuror în conducerea CSM nu este ilegală, ci „puţin ciudată” şi a apreciat că în interiorul CSM este o bătălie pentru putere, fără influenţe politice. Ponta a adăugat că singurul membru CSM politic, „care e PDL-ist şi spune lucrul ăsta”, este Cristi Danileţ.
„Eu sunt fost procuror şi am fost învăţat că eu sunt cel care propun şi decizia aparţine judecătorului, pentru că eu am stabilitate, judecatorul are inamovibilitate. Dacă am fi chiar egali egali – şi acum vorbesc ca un fost procuror – de ce sunt mai mulţi judecători decât procurori în CSM ? Însă dincolo de asta, e oarecum o bătălie acolo, de putere în interior”, a spus Ponta.
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa din 4 ianuarie a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinte al Consiliului, după ce candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.
Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru această săptămână, noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală, anunţând că pentru această funcţie au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ.