Darius Gabriel Mardaru este elev al Colegiului Mircea cel Bătrân din Constanța, iar anul acesta, după Bacalaureat, el va pleca în SUA, ca viitor student la Harvard. „Am continuat cu Științele Pământului care, deși nu se află în programă, există o olimpiadă pentru această materie. Pentru faza internaţională a trebuit să studiez cu adevărat ştiinţele pământului pentru că se cer noţiuni de geologie, meteorologie, astronomie, paleontologie, oceanografie, hidrologie„, a spus adolescentul, pentru Digi 24.
Darius a fost admis la Harvard, unde va primi o bursă integrală. Un an de școlarizare la Harvard costă 85.000 de dolari, suma fiind suportată în întregime de universitate.
Încă din clasa a IX-a, ascensiunea lui Darius a fost constantă, el câștigând în fiecare an premii și medalii strălucite la competiţii naţionale și internaţionale. Astfel, potrivit ct100.ro, a bifat două calificări în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului; o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori; Premiul 1 și Medalie de aur la Olimpiada Naţională de Chimie în 2018; Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (IJSO) 2017, Olanda; Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului (IESO) 2019, Coreea de Sud.
A fost acceptat la Universităţile Columbia și Harvard cu bursă integrală la ambele, la Columbia oferindu-i-se și titlul de tânăr cercetător, un program de cercetare în știinţe pentru cei mai promiţători studenţi care au arătat determinare, pasiune și sete de cunoaștere. Programul este dedicat exclusiv studenţilor pe care Universitatea Columbia îi consideră ca fiind de excelenţă.
La Universitatea Columbia au fost 60.000 de aplicanţi, iar la Harvard, din 57.000 de aplicanţi au fost acceptaţi 1.900. Darius a decis să aleagă Harvard-ul, dorind să se specializeze în știinţele pământului și știinţe planetare asociate cu chimie, dar și neuroștiinţele, biochimia și biologia moleculară îi surâd. Pe de altă parte, el nu exclude nici specializări interdisciplinare, cum ar fi geobiologia, geochimia sau paleobiologia.