„Piaţa de energie electrică a trecut printr-un proces amplu de transformare în ultimul an, iar în unele situaţii schimbările au generat măsuri urgente la nivelul companiilor de furnizare. În acest context, noi am avut avantajul furnizorului cu experienţă în piaţă, care, ajutat de reorganizarea internă finalizată în toamna anului 2020, a reuşit să se adapteze rapid schimbărilor, a dezvoltat canale alternative de vânzări, produse şi servicii care au răspuns nevoilor clienţilor şi au demonstrat că suntem atenţi la aşteptările acestora.
În ceea ce priveşte măsurile pe care le-am luat anul acesta pentru a răspunde transformărilor pieţei, le-aş menţiona pe cele de impact în sistemul informatic de facturare, automatizarea şi digitalizarea procesului de contractare sau simplificarea fluxurilor aplicaţiei de gestionare a cererilor şi reclamaţiilor. Numai în semestrul I, adică în primele luni de la liberalizarea pieţei, s-a înregistrat o creştere cu 300% a numărului de solicitări primite din partea clienţilor, iar, în aceste circumstanţe excepţionale, compania a depus un efort susţinut pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici, atât prin suplimentarea resurselor umane dedicate cu personal extern, cât şi prin relocarea temporară a unor resurse interne”, a spus Darius Meşca pentru ZF.
Întrebat cum explică clienţilor faptul că preţurile la energie electrică au fost majorate, Darius Meşca a spus: „Pentru a explica evoluţia preţurilor energiei electrice trebuie în primul rând să existe o înţelegere a schimbărilor prin care a trecut piaţa de energie de la începutul anului, odată cu liberalizarea. Primul efect a fost acela de dereglementare a preţurilor de furnizare a energiei electrice, acestea urmând să fie stabilite în condiţiile pieţei libere, iar la construcţia lor a contribuit, în principal, preţul la care energia este achiziţionată de pe piaţa angro. De asemenea, evoluţia preţurilor la energie electrică a fost influenţată de mişcările macro de pe pieţele internaţionale şi de efectul cuplării pieţelor de energie europene, în timp ce deficitul capacităţilor de producţie locală a determinat achiziţia energiei de pe pieţele externe”.
Furnizorii nu au beneficiat în vreun fel de creşterea preţului energiei, spune Meşca. „Acest fapt se poate verifica cu uşurinţă inclusiv prin prisma rezultatelor financiare înregistrate de Electrica Furnizare pentru primele 9 luni ale anului 2021. Clienţii trebuie să ştie însă că, în calitatea sa de furnizor, Electrica Furnizare este interfaţa cu consumatorul final pentru toate costurile serviciilor incluse în valoarea facturii de energie electrică sau gaze naturale, dar prestate pe întreg lanţul de aprovizionare”.