Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii, potrivit unui comunicat transmis vineri corespondentului MEDIAFAX, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice a decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. Vâlcov ar fi fost nemulţumit de faptul că angajaţii societăţii nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar.
Pe lângă Darius Vâlcov, au fost trimişi în judecată şi Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica şi Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii pentru dare de mită, dar şi funcţionarul public din cadrul OCPI Olt, Eduard Cincu, pentru luare de mită.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie – aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, funcţionar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar, el fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.
Pentru fostul deputat Daniel Bărbulescu, martor în dosar, s-a dispus disjungerea. Acesta este şi avocat, astfel că procurorii DNA trebuie să stabilească dacă acesta poate fi acuzat de instigare la dare de mită şi de instigare la luare de mită.
În prezent director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Daniel Bărbulescu este finul lui Darius Vâlcov, dar şi denunţător al acestuia. În 2015, Bărbulescu a fost cel care l-a denunţat pe Vâlcov la procurorii anticorupţie şi, totodată, a ascuns la domiciliul său seiful cu comori al fostului primar de Slatina.
Darius Vâlcov a stabilit cuantumul mitei primite timp de trei ani de un angajat al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, potrivit rechizitoriului prin care fostul ministru al Finanțelor a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare și luare de mită.
Eduard Cincu, funcționar public în cadrul OCPI Olt, trimis în judecată pentru luare de mită în firmă continuată, a primit lunar câte 1.000 lei, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, pentru efectuarea unui act ce intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv avizarea documentației cadastrale întocmită de către angajații societății Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, se arată în rechizitoriul procurorilor.
„Inculpatul a săvârșit infracțiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuț, transmițând decizia sa de a fi cooptat un funcționar din cadrul OCPI Olt, încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentațiilor cadastrale, indicând și persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său-directorul OCPI Olt, pentru ca acesta să desemneze un funcționar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan stabilind nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani, dar fixează și cuantumul acesteia, aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuț inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri, astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acționat cu intenția directă de a da bani necuveniți funcționarului public în legătură și în scopul îndeplinirii de acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu, în condițiile în care investiția financiară privind societatea de cadastru îi aparținea, realizându-se astfel elementele circumstanțiale ale infracțiunii de instigare la luare de mită”, se arată în rechizitoriu.
Conform aceleiași surse, cuantumul sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilit tot de Darius Vâlcov. Banii respectivi nu erau evidențiați în actele contabile, pentru a se crea o aparență de legalitate a plăților fiind înregistrați la servicii de instruire profesională.
Pe lângă Vâlcov și Cincu, în dosar au mai fost trimiși în judecată Mircea Dogaru, jurist la o firmă de cadastru, dar și Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al SC Millenium Topographica SRL, ambii pentru dare de mită în formă continuată.
Procurorii mai arată că au dispus clasarea cauzei în ceea ce privește fapta de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, „întrucât aspectele faptice evidențiate pe parcursul urmăririi penale se circumscriu elementelor constitutive ale infracțiunii de luare de mită, infracțiune de corupție menționată și prin actul de sesizare, nefiind întrunite condițiile reținerii și a unei alte infracțiuni, asimilate infracțiunilor de corupție, pentru aceeași situație faptică rezultată din coroborarea probatoriului cauzei, respectiv abuzul în serviciu”.
De asemenea, în cazul fostului deputat Daniel Bărbulescu, procurorii au dispus declinarea cauzei către DNA.
„Având în vedere că pe parcursul administrării probatoriului cauzei au fost relevate activități faptice de corupție, existând suspiciunea că la săvârșirea acestora a participat și numitul Bărbulescu Daniel Ionuț, acesta având și calitatea de avocat în cadrul Baroului Olt, se va dispune disjungerea cauzei și declinarea materialului disjuns spre competenta soluționare a cauzei, personală și materială, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Craiova (…) sub aspectul posibilei săvârșiri de către acesta a infracțiunilor de instigare la dare de mită (…) și de instigare la luare de mită”, se precizează în rechizitoriu.