„Este aşa o minciună, care, probabil, la un moment dat se va regăsi în vreo carte sau în vreun film, pentru că, după ce se vor încheia toate şi voi fi achitat, cred că cineva va fi interesat să descopere şi adevărul. (…) Nu există în rechizitoriu vreo declaraţie a martorilor sau în realitate nu s-au întâmplat aceste lucruri, ca vreun tablou, sume de bani să fie ascunse în cimitir sau în pereţi. Nu există aşa ceva. (…) Ştiu că nu este adevărat ce s-a spus despre mine. Ştiu că la final voi fi achitat”, a susţinut Darius Vâlcov, potrivit news.ro.
El spune că această informaţie apăruse într-o adresă de e-mail care a dat informaţia presei şi că este sinistru, dar a ajuns subiect de banc.
„Din ce înţeleg a apărut într-o sigură adresă de e-mail, cucuveaua mov, care a împrăştiat în toată presa. Vă daţi seama că am ajuns şi subiect de banc? E sinistru, dar trebuie să îl spun că aşa s-a distrus viaţa unor oameni pe anumite perioade de timp şi îi încurajez pe toţi care au trecut prin situaţia mea să se lupte şi să spună ce au de spus”, a mai spus Vâlcov.
„Doi morţi într-un cimitir, dimineaţa la ora 06.00, se aude un zgomot. Primul, uimit: ‘ce se întâmplă, ce se întâmplă?’ ‘Stai, mă, liniştit, e Vâlcov, îşi asunde tablourile’. ‘Băi, ce m-am speriat, credeam că e Dragnea să ne ia la vot’„, este bancul pe care Vâlcov l-a spus, afirmând că îl ştie de la un avocat.
Darius Vâlcov, actual consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a fost condamnat în 8 februarie de către instanţa supremă la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil. De asemenea, instanţa a decis menţinerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri şi conturi ale actualului consilier al premierului. Decizia pronunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.
În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.
În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.
După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.
Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.
Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.
Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.
Darius Vâlcov a fost numit în luna ianuarie consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului Viorica Dăncilă.